Bel fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?













Bel fıtığı nedir ve sonuçları nelerdir? Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan ve süspansiyon görevi gören yumuşak jelatinimsi kısmın sert dış kapsülün dışına taşarak sinirlere baskı veya baskı uygulayarak ağrı, uyuşma, karıncalanma veya kuvvet kaybına neden olması durumudur. Ağrı öksürme, ıkınma ve gülme ile artar. Ayakta durmak, oturmak ve öne eğilmek ağrıyı artırır. Aşırı kilo, ağır kaldırmaktan kaynaklanan ani stres, yaşlanma ve dejenerasyon gibi faktörler nedeniyle diskin dış halkasının zayıflaması veya yırtılması durumunda fıtık oluşur. Özellikle ani fıtıklar ağır kaldırma, travma veya ani hareketlerden kaynaklanır. Bazı hastalarda ise kısa sürede kendiliğinden geçen ağrılı bel ağrısı atakları görülür. Çoğu zaman hastalar iyileşirken bu konuda endişelenmezler ancak sonunda bu hastalarda şiddetli bel ağrısı ve ağrıları oluşabilmekte ve hatta şiddetli fıtıklar gelişebilmektedir. Bu şikayetler hastalar için hayati tehlike oluşturur.

Orta hat bel fıtığında, hasta genellikle belde ağrı yaşar. Lateral fıtıklarda ağrı genellikle tek bacağa yayılır. Ağrı ile birlikte bacakta uyuşma, kuvvet kaybı, refleks ve denge kaybı olabilir. Hasta oturma ve yürümede de zorluk çekebilir. bel fıtığı herhangi bir belirti vermeyebilir. Burada rüptüre fıtığın ifadesini açıklamak gerekir. İkinci derece herniasyonda (protruzyon), fibröz halkadaki kısmi bir defektten arka disk herniasyonudur. Derece 3 (ekstrüde disk), annulus fibrosustaki tam bir defekt nedeniyle arka disk herniasyonudur. Katının tamamı geçiyorsa bu durumda kırılma ifadesi yanlış kullanılmaktadır. Teşhis nasıl yapılır? Bel fıtığının teşhisi, özellikle tedavisi, bir fıtık uzmanının becerisini gerektirir. Bel ağrısı veya bacak ağrısının diğer nedenleri dışlandıktan sonra mutlaka fıtık konusuna hakim bir uzman ziyareti ile fıtık tanısı konur ve yüksek çözünürlüklü tanı cihazları ile fıtığın neden olduğu medüller veya sinir ilişkisi saptanır. Teşhise yardımcı olmak için X-ışınları, MRI’lar, CT taramaları veya CAT taramaları gibi. Ayrıca EMG cihazı ile hastanın hangi ya da hangi sinir köklerinin fıtıktan etkilendiği tespit edilebilmektedir.Sadece manyetik rezonans ile fıtık teşhisi koymanın son derece yanlış bir davranış olduğunu belirtmek isteriz. Bel ağrısı nedenlerinin %4-5’inde fıtığın olduğu araştırmalarda belirtilse de bel bölgesindeki ağrı tüm anatomik yapılardan kaynaklanabileceği için hem doktor hem de hasta tarafından iyi lokalize edilememektedir. Çok deneyimli bir Fizyoterapi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Klinik çalışmalar bel ağrısının kaynağının intervertebral disk hastalığının %39’a kadar olduğunu göstermektedir. İntervertebral disk patolojilerinin alt grupları düşünüldüğünde lomber disk herniasyonu ve dejeneratif disk hastalığı başlıcalarıdır. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerde MR görüntüsü olarak %22-40 oranında fıtık görülür ve herhangi bir belirti vermez.

Bu nedenle bel ağrısı şikayeti olan hastanın MR’ında fıtık görüldüğünde bunu doğrudan fıtığa bağlamak ciddi bir hatadır. Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler nelerdir? Bel fıtığı ameliyatı ne zaman gereklidir? Dinlenme, disk içi basıncı ve omurların etrafındaki yumuşak doku üzerindeki yükü azaltarak fıtığı veya diğer bel ağrılarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Şilte ne sert ne de çökecek kadar yumuşak olmalıdır. Hasta sırt üstü, sağ veya sol yan pozisyonda yatabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği kadar istirahat etmelisiniz.En önemlisi fıtık ve bel ağrısına neden olan faktörleri ayırt edebilecek ve onun gözetiminde hayatımıza devam edebilecek kalifiye bir uzman doktor bulmaktır. Uyguladığım ve tedavi ettiğim bir yöntem vardı ve artık her şey düzelecek düşüncesi yanlış. Birden fazla yöntem uygulamak çok önemlidir. Ne manuel terapi, ne proloterapi, ne nöral terapi, ne kuru iğneleme, ne kök hücre uygulamaları tek başına çözüm değil. Kortizon, lazer, ozon, hidroterapi, radyofrekans gibi yöntemler bel fıtığına kalıcı çözüm üretemez.Südük, hacamat (ek olarak kullanılabilir) ve yüzeye sürülen kremlerin çözüm oluşturucu etkisi yoktur.Müdahale gerekir. Vakaların sadece %1-2’sinde görülür ve dışkı ve dışkı için gereklidir.Her türlü (tek yöntem değil) medikal tedavi ve korunmaya rağmen idrar kaçırma, cinsel fonksiyonların bozulması ve ilerleyici güç kaybı durumlarında düşünülür. .

İntradiskal nükleoplasti veya anüloplasti gibi ameliyatlar ve yöntemler diske zarar verdiği için ileriki aylarda ve yıllarda yeni problemlere yol açabilmekte, esnekliği belirli düzeylerde sınırlandırabilmekte ve hastayı hafif veya ağır derecede sakat bırakabilmektedir. Ameliyat endoskopik mi mikrocerrahi mi ilginç ama açık ameliyat gibi hacim küçülmesine neden olduğu için disk hasarını engellemiyor. Bel fıtığında dikkat edilmesi gerekenler Ani hareketlerden kaçının Ağır yük kaldırmayın, kaldırılacak cisimlerin ağırlığına dikkat edin Hafif sporlar yapın, belinizi uzun süre zorlamaktan kaçının Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Uzun süre dizlerinizi bükerek belinizi düz bir şekilde bükmeye dikkat etmelisiniz Eğilirken omurgayı daraltan ve zedeleyici hareketler yapmamalısınız Kilo almamalısınız, fazla kilolu olanlar normale dönmelidir Hafif bir sırt çantası olmalı Ayakta çok fazla durmamak, sırt üstü veya yan yatmayı tercih etmek, dik oturmak ve belden destek almak tavsiye edilir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku