BM: Yerinden edilenlerin sayısı 110 milyona ulaşırken Türkiye’deki sığınmacılar yüzde 5 azaldı
Rapora göre Türkiye’deki mülteci sayısı 2022 yılı sonunda yüzde 5 oranında azalsa da dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmaya devam ediyor.
En son Birleşmiş Milletler raporuna göre, zorla yerinden edilen insanların sayısı dünya çapında 110 milyona yaklaşarak rekor seviyelere ulaştı. Türkiye halen en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.
Çarşamba günü açıklanan rakamlar bu alanda ciddi ve büyük bir artışa işaret ediyor.
BMMYK, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği; Ukrayna’daki savaş, Afganistan’dan kaçanlar, Suriye’deki olaylar ve Sudan’daki çatışmalar gibi gelişmelerin toplam sayıyı görülmemiş bir düzeye getirdiğini söyledi.
Rapora göre Türkiye’deki mülteci sayısı 2022 yılı sonunda yüzde 5 oranında azalsa da dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmaya devam ediyor.
BMMYK, en önemli yıllık raporu ‘Zorla Yer Değiştirmede Küresel Eğilimler’de, geçen yılın sonuna kadar 108,4 milyon kişinin yerinden edildiğini belirledi.
Sayı 2021’in sonundan bu yana 19,1 milyon daha arttı. Bu, kayıtların başladığı 1975’ten bu yana en büyük artış. O zamandan beri, Sudan’da patlak veren çatışma daha fazla insanı evlerinden ederek tahmini küresel toplamı 110 milyona çıkardı. Mayıs ayına kadar.
İklim değişikliği önemli bir rol oynadı
UNHCR Başkanı Filippo Grandi Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Çatışma, zulüm, ayrımcılık, şiddet ve hepsinden önemlisi iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilmiş 110 milyon insanımız var. Bu, dünyamızın gidişatı açısından çok endişe verici bir durum.”
Yükselmesi muhtemel rakamlar
2022 küresel toplamının 35,3 milyonunu yurt dışına kaçan mülteciler oluşturuyor ve bunların 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilmiş durumda.
Çoğu Venezuelalı olmak üzere uluslararası korumaya muhtaç mülteci sayısı 5,4 milyona ulaştı.
liderlere mesaj
Grandi, “Korkarım bu rakamlar artmaya devam edecek ve hemen hemen her yerde, özellikle de mülteciler söz konusu olduğunda, daha düşmanca bir ortamla karşılaşacağız.”
“Liderlik, halkı uluslararası korumayı hak eden insanlar olduğuna ikna etmektir.”
UNHCR, mültecilerin yaklaşık %76’sının düşük ve orta gelirli ülkelere kaçtığını, %70’inin ise komşu ülkelerde kaldığını kaydetti.
Kapı “açık kalmalı”
Konuşmasında bazı ülkelere değinen Grandi, İngiltere’nin Ruandalı mültecileri geri gönderme planının “iyi bir fikir olmadığını” ancak ABD’deki durumun daha da karmaşık olduğunu belirterek, şunları ekledi:
“ABD’de ilticaya erişimin büyük ölçüde reddedilmesinden endişe duyuyoruz.”
Amerika Birleşik Devletleri’nde artık daha katı olan yeni kurallar kapsamında, sığınmacıların bir akıllı telefon uygulaması veya belirli ülkelerde yerleşik merkezler aracılığıyla yetkililerle toplantı randevuları almaları gerekiyor. Süreç için gerekli prosedürler ve bürokrasi önemli ölçüde artırılmıştır.
“AB’nin adımlarından memnunuz”
Avrupa Birliği’nin sığınma ve göç anlaşmasına yönelik adımlarını memnuniyetle karşılayan Grandi, kıtanın bu konudaki gerilimleri dengelemek için iyi bir girişimde bulunduğunu ve bu nedenle sığınmacılar için “nispeten adil” bir bölge olduğunu söyledi.
Göçü azaltma baskısı altındaki AB hükümetleri, geçen hafta göçmenlerin “güvenli” menşe veya transit ülkelerine dönüşlerini hızlandıracak önlemler üzerinde anlaştılar.
Başta AB, ABD ve İngiltere olmak üzere her yerde iltica kapılarının açık kalması gerektiğini söyleyen Grandi, “İnsanlar kendilerini güvende hissettikleri yerde sığınma başvurusunda bulunabilmelidir.
Sudan korkuyor
Grandi ayrıca, UNHCR’nin bu yıl mali açıdan iyi durumda olmadığını belirterek, yerinden edilmenin nedenlerini ve etkilerini hafifletmek için acil küresel eylem çağrısında bulundu.
Örneğin, rapora göre, UNHCR’nin Sudan’daki kriz için yaptığı bütçe başvurularının yalnızca %16’sı ve diğer mülteci barındıran ülkeler için yapılan başvuruların yalnızca %13’ü finanse edildi.
Taraflar arasındaki çatışmaların Nisan ortasında yeniden başlamasından bu yana yaklaşık 467.000 kişi Sudan’ı terk etti ve 1,4 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edildi.
Suriye ve Ukrayna
2022 yılı sonunda 6,5 milyon Suriyeli mülteci olduğu söyleniyor ve bunun 3,5 milyonu komşu Türkiye’de yaşıyor.
Şubat 2022’de başlayan Rus işgali, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en hızlı mülteci çıkışını tetikledi. Bugün dünyada 5,7 milyon Ukraynalı mülteci var.
dönenler de var
Geçen yıl 339.000’den fazla mülteci 38 menşe ülkesine geri dönerken, ülke içinde yerinden edilmiş 5.7 milyon kişi evlerine dönebildi. Türkiye’de nüfusun 2021 yılı sonuna göre yüzde 5 (191 bin kişi) azalarak 3,6 milyona gerilediği tahmin ediliyor.
Rapora göre en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler şöyle:
3.6 milyon ile Türkiye. Onu 3,4 milyon ile İran takip ediyor. Dördüncü sırada 2,5 milyon kişi ile Kolombiya ve 2,1 milyon kişi ile Almanya yer alıyor. Pakistan 1,7 milyon mülteci ile beşinci sırada yer alıyor.