Çin’in 500 metre çapında çanağa sahip dev radyo teleskobu FAST’ten önemli keşif! Bilinen en hızlı…
Xinhua’nın haberine göre Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemleri’nden araştırmacılar, “Nature” adlı bilimsel dergide yayınladıkları gözlemde, pulsarların birbirleri ile yörünge hareketlerini 53.3 dakikada tamamladıklarını belirlediler.
ŞİMDİYE KADARKİ EN HIZLI MENŞE DÖNÜŞ HIZI
Araştırmacılar, “PSR J1953+1844” (M71E) olarak adlandırılan ikili atarcanın bugüne kadar gözlemlenen en hızlı yörünge dönüş hızına sahip olduğunu bildirdi.
FAST Baş Mühendisi Chiang Ping, astronomların pulsarların “kızıl tepe”den “kara dul” tipine geçişini ilk kez gözlemleme fırsatı bulduğunu belirterek, bunun pulsar teorilerindeki boşluğu dolduracağına dikkat çekti.
Ölmek üzere olan dev yıldızların patlayan çekirdeğinde oluşan pulsarlar, yüksek yoğunluk ve hızlı dönme özellikleriyle bilim insanlarına ekstrem koşullar altında fizik kanunlarının durumunu gözlemleme fırsatı sunuyor.
Çin’in güneybatısındaki Guicou Eyaletinde derin bir karst çöküntüsüne kurulan FAST, 500 metre çapındaki çanağıyla dünyanın denizaşırı bölgesi Porto Riko’da kurulan 300 metrelik Arecibo teleskobunu geride bırakarak “dünyanın en büyük radyo teleskobu” oldu. Amerika Birleşik Devletleri.
Radyo teleskopların yaydığı radyo dalgalarını, yıldızları, galaksileri ve karadelikleri tespit etmek için kullanılan dev teleskop, 2020 Ocak ayından bu yana düzenli gözlem çalışmalarını sürdürüyor. (AA)


