Çocukları yaz hastalıklarından koruyun – Sağlık Haberleri















Çocukların sıcak yaz aylarında dışarıda daha fazla zaman geçirmesiyle güneş çarpması, yanık ve kızarıklık gibi hastalıklar daha sık görülüyor. Aynı zamanda anne-babalar deniz ve havuzları kullanırken boğulma tehlikesine dikkat etmelidir. Yardım. Doç. Dr. Zeynep Cerit, yaz aylarında çocuklarda daha sık görülebilen sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. Dr Zeynep Cerit, “Koşarken, oynarken düşme veya çarpmalardan kaynaklanan travmalar olabilir. Yaz aylarında ishal, kusma nöbetleri, böcek ısırıkları, sinek, arı, yılan ve akrepler çocuklarda sık görülen durumlardır. Açık havada vakit geçirmek yaygın bir bahar tatili veya yaz tatili aktivitesidir. Ancak güneş ışınlarından koruma sağlamayı unutmamak önemlidir. Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas oldukları için özellikle güneş ışınlarından korunmaları gerekir.

Tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine neden olabilir Yaz aylarının en sık görülen durumlarından biri olan güneş yanıkları, diğer yanıklarda olduğu gibi ciltte kızarıklık, sıcaklık artışı ve ağrıya neden olur. Zeynep Cerit, ağır vakalarda su toplaması, ateş, titreme ve baş ağrısı gibi durumların da yaşanabileceğini söyledi. Bebekleri şemsiye altında ya da gölgede tutmanın bile zaman zaman güneş ışınlarından korunmaya yetmediğini vurgulayan Cerit, şunları kaydetti: “Ultraviyole ışınları bir yaşından küçük çocukların cildini olumsuz etkiliyor. tekrarlayan güneş yanıklarının ileride cilt kanserine yol açabileceğini anlatan Cerit, “Güneş yanıklarının en iyi tedavisi korunmadır” dedi. Çocuklar için güneş kremlerinde en az 30 faktör olması gerekiyor. Cerit, güneş kremlerinin sadece güneşten korunmak için değil, aynı zamanda güneşten korunmak için de kullanılması gerektiğini söyledi. Güneş ışınlarının hassas cilde sahip çocuklara ve bebeklere gölgede bile olumsuz yansıdığını söyleyen Cerit, güneş kremlerinin en az otuz SPF’ye sahip olması gerektiğini vurguladı. ve kullanılan kremlerde hiçbir katkı maddesi bulunmaması gerekmektedir. Etkili olması için güneş kreminin her otuz dakikada bir yenilenmesini öneren Cerit, “Bir çocuk güneş yanığı olursa, etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayın. Buzu doğrudan cilde değdirmemeye dikkat edin. Cerit, güneş kremi kullanımına karşı da uyarılarda bulunuyor: ” Güneş kremini uygularken, alerjik reaksiyon için çocuğunuzun sırtının küçük bir bölgesinde test edin.Göz kapaklarına uygulamaktan kaçının, kremi göz çevresine dikkatlice uygulayın.Yeterince güneş kremi uyguladığınızdan emin olun.

Her saat güneş koruyucu uygulayın veya yüzdükten veya terledikten sonra tekrarlayın. Çocuğunuzda kızarıklık, ağrı veya ateşe neden olan güneş yanığı varsa mutlaka çocuk doktorunuza görünün. Yaz aylarında gözlük, şapka, şemsiye ve hafif pamuklu giysiler kullanılmasını da öneren Cerit, şöyle devam etti: “Çocuğunuzu bir ağaç, şemsiye veya bebek arabasının gölgesine götürün. Güneş yanıklarını önlemek için boynunuzu gölgeleyen geniş kenarlı şapkalar kullanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı örten hafif pamuklu giysiler giyin.” Çocukların güneşten tamamen mahrum bırakılmaması gerektiğini belirten Cerit, D vitaminin birçok hastalıkta etkili bir koruyucu olduğunu ve güneş kremi kullanmadan önce en azından çocukların kol ve bacaklarının 15 -20 dakika güneş ışınlarıyla direkt temas halinde olması gerektiğini söyledi.

Cerit, zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmaya karşı ilk ve en iyi savunma yönteminin güneşten korunmak olduğunu söyledi. Deniz ve yüzme havuzlarında yutulan mikrobiyal suların ishale neden olabileceğini dile getiren Cerit, ishalin özellikle yaz aylarında çocuklarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. 3 aylıktan küçük bebeklerde ishalin tanımının günde altı-yedi defadan fazla bezden taşabilen bol sulu dışkı olduğunu söyleyen Cerit, şöyle devam etti: “Sıcak havalarda ishal en çok 5 yaş altı bebekleri etkiliyor. Yaz mevsiminde çocuklarda ishalin artmasının birkaç nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi sıcak havalarda enfeksiyona neden olan virüs ve bakterilerin yiyeceklerde kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabilmesidir. İshale neden olan bir diğer önemli faktör de hijyenik olmayan içme sularının içerdiği mikroplardır. Ayrıca çocukların denizde ve yüzme havuzlarında içtikleri kirli sular ishale neden olabilir. İshal tedavisinde su kaybını önlemek önemli İshal tedavisinde su kaybını önlemenin önemli olduğunu belirten Dr. Zeynep Cerit, ishal olan çocuklara sıvı su, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu verilmesi gerektiğini söyledi. İshal olan bebeklerin de bu dönemde bol bol anne sütü alması gerektiğini belirten Cerit, hastalık döneminde katı gıdalardan muz, şeftali, yağsız makarna, pirinç pilavı ve haşlanmış patates tüketilmesi gerektiğini söyledi. Hazır meyve suları, şeker, çikolata gibi besinler ishal sırasında yenmemesi gereken besinler arasındadır.

Hijyen ishali önlemenin yoludur

Yaz aylarında ishalli hastalıklara karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Cerit, deniz ve havuzların kirli sularının ishale neden olabildiği için tatil köylerinin hijyen ve temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. El temizliğinin çok önemli olduğunu belirten Cerit, paketli ürünlerin tüketilmesi ve açık büfelerde servis edilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Cerit, içme suyunun ve yemeklerin yıkandığı suyun temiz olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Böcek ısırıkları sonucu ciltte oluşan burun kanaması ve yaraların da çocuklarda yaz aylarında görülen sorunlar olduğunu hatırlatan Cerit, burun kanaması olan çocukların başının geriye atılmaması gerektiğini hatırlatarak, burun kanaması olan çocukların başının öne, burnunun öne eğilmesi gerektiğini belirtti. köprü basılmalıdır. Cerit, kızarıklık durumunda her gün sıcak su ile yıkanmak ve hafif pamuklu giysiler giymek gerektiğini de belirterek, yaz aylarında sinek ve böcek ısırıklarının sık görüldüğünü hatırlattı. Cerit, böcek ilacı ve kimyasal içeren böcek ilaçlarının kapalı alanlarda kullanılmasının çocuklara zarar verdiğini söyledi.

“Havuz yerine denizi tercih ediyorsunuz” Havuz yerine denizin tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğini de belirten Zeynep Cerit, havuzların bakteri ve virüslerin, dolayısıyla deri, kulak yaşamı için daha elverişli ortamlar olduğunu söyledi. enfeksiyonlar, hapatitis A ve göz hastalığı sıklıkla neden olabilir. Havuz yerine denizi tercih ederek bu tür enfeksiyon riskini azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Cerit, havuzu tercih ediyorsanız havuzda çıplak ayakla dolaşmamanız, kulak tıkacı takmanız ve öncesinde duş almanız gerektiği uyarısında bulundu. ve havuzdan sonra.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku