Crp Nedir, Hangi Durumlarda Yükselir? Antibiyotikle Düşmeyen Crp Nasıl Düşürülür?
PCR nedir?
Vücudun herhangi bir yerinde iltihaplanma veya başka bir rahatsızlık olması durumunda savunma mekanizması devreye girer. Özellikle vücuttaki iltihaplanma durumlarında karaciğerde CRP adı verilen proteinler üretilir. Yüksek miktarda CRP, kandaki enfeksiyon oranının yüksek olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle testlerde CRP yüksek çıkarsa enfeksiyon veya başka tehlikeli hastalıklar söz konusu olabilir.
CRP hangi durumlarda yükselir?
Karaciğerde üretilen CRP miktarının artması vücutta meydana gelen gelişmelerde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda CRP bazı hastalıkların habercisi olabilir.
CRP seviyeleri, kalp krizi ve inme gibi durumlar ortaya çıkmadan önce yükselebilir.
CRP’nin yükselmesi, vücuttaki enfeksiyon miktarındaki artışın habercisi olarak kabul edilebilir.
Crohn hastalığı, inflamatuar bozukluklar, ailesel akdeniz ateşi, romatoid, Kawasaki hastalığı gibi durumlarda CRP yüksek olarak ölçülebilir.
Yanık, kırık ve travma vakalarının sayısında artış olabilir.
Cerrahi müdahaleler (ameliyat durumu), organ ve doku hasarı, CRB’nin yükselmesi ile ilişkilendirilebilir.
Ayrıca kanser hastasıysanız, sigara içiyorsanız ve fazla kiloluysanız yüksek CRP seviyeleri görülebilir.
CRP testlerinde yüksek miktar, mutlaka yukarıdaki bozuklukların meydana geldiği anlamına gelmez. Teşhisin konulabilmesi için uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Antibiyotiklerle düşmeyen CRP nasıl düşürülür?
Artan CRP, iltihaplanma ile ilişkilendirilirken, birkaç rahatsızlığın belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak CRP düzeylerinin çok yükseldiği tespit edilirse uzman doktorlar tarafından antibiyotik tedavisine başlanabilir. Ancak bazı durumlarda antibiyotik tedavisi CRP’nin yükselmesini engelleyemez.
Bunun nedeni CRP’deki artışın çeşitli sebeplerden kaynaklanması veya vücuttaki enfeksiyon oranının çok yüksek olmasıdır. Bu gibi durumlarda uzman doktorların uyguladığı birkaç teknik olabilir. Hastalık farklı bir nedenle ortaya çıkmışsa diğer rahatsızlıkları ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri uygulanabilir.
CRP nasıl ölçülür?
Vücuttaki CRP oranının ölçülmesi kan testleri ile mümkündür. Bunun için laboratuvarda kan örneğiniz alınır ve kandaki CRP konsantrasyonu oranı hesaplanır. CRP testi tokluk, açlık gibi durumlardan etkilenmediği için istediğiniz zaman hastaneye gidip test yaptırabilirsiniz. CRP miktarı bir anda değişmediği için her an kolaylıkla ölçülebilir. CRP testinin kendisi aç kalmayı gerektirmez ancak birlikte yapılabilen bazı testler aç kalmayı gerektirebilir.
CRP artışı hissedilir mi?
CRP miktarındaki artış doğrudan algılanamaz. Ancak bazı durumlar CRP miktarını artırmada rol oynadığından bu belirtiler araştırılmalıdır. Vücut ısısının yükselmesi, kızarıklık, ağrı, yorgunluk, halsizlik, şişlik gibi durumlarda artmış CRP’den şüphelenilebilir. Bu semptomlar kesin olarak yüksek bir CRP’yi göstermez. Bunun için testler yapılmalıdır.
CRP miktarı azaltılabilir mi?
CRP miktarını doğrudan azaltmak mümkün değildir. Bunun nedeni ise vücuttaki CRP miktarının çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkması olarak gösterilebilir. Bu hastalıklar azalır veya düzelirse KPR miktarı kendiliğinden azalabilir. Kardiyopulmoner resüsitasyon oranlarını azaltmak için sağlıklı yaşam şarttır.
Vücudun CPR miktarını azaltmak için;
Fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulun,
Alkol ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durun
Doymuş yağ içeren ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durun,
Hayvansal yağlar ve tereyağı gibi sağlıksız ürünlerden uzak durun,
Yoğurt, süt ve peynir gibi az yağlı ürünleri tercih edin,
Beyaz et veya balığa yönelmek yerine haftada bir kez kırmızı et tüketmek,
İşlenmiş gıdalardan kaçının ve düzenli olarak egzersiz yapın
Trans yağ içeren tüm ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmak alınacak önlemler arasında sıralanabilir.