Dut böyle görünüyorsa sakın almayın!
C, A ve K vitaminleri, beta-karoten, alfa-karoten, lif, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve yüksek antioksidan içeriği sayesinde kanserden kalp hastalığına, anemiden enfeksiyonlara kadar sayısız hastalığa iyi geliyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik bu konuda detaylı bilgi verdi. Diğer meyvelere göre oldukça yüksek demir içeriğine sahip olan dut, ağrıları giderir ve yaşlanmanın etkilerine meydan okur. Diyetisyen Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi. Gençlik etkisi sağlar, kansere karşı korur Gençlik etkisi sağlar, kansere karşı korur
• Dut, hem çözünür hem de çözünmez lif için ideal bir kaynaktır. Çözünür lif, kan şekerini kontrol etmeye ve zararlı kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurken, çözünmez lif sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir.
• 1 porsiyon dut günlük lif ihtiyacınızın yüzde 20’sini karşılar.
• Dut, antosiyanin açısından zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antosiyanin antiinflamatuardır, ağrıyı azaltır ve iyileştirir. • İçeriğindeki resveratrol ile yaşlanma karşıtı bir kaynaktır. Çalışmalar, resveratrolün kan basıncını düşürebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.
• Antioksidan açısından bu kadar zengin olan bir meyve, serbest radikallerle savaşan kansere ve yaşlanmaya karşı da koruyucu etkiye sahiptir.
• Dut meyvesi çok yüksek bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hasarlı dokuları onarmak için çok önemlidir.
• Özellikle kuru dut günlük demir ihtiyacının yüzde 30’unu içerdiğinden kansızlık çekenler için mükemmel bir kaynaktır. • Demir içeriği sayesinde vücudun oksijenden zengin kan hücrelerini taşımasına yardımcı olarak yorgunlukla da savaşır. • Yine içeriğinde futbol; Kemik ve diş sağlığına faydalıdır.
KALIP SEÇİMİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN
beyaz dut; Meyve olarak kırmızı ve karaduttan farklıdır. Yaprakları, tomurcukları ve hatta tatları da farklıdır. 20’ye yakın dut meyvesi türü vardır ve en bilinenleri kırmızı ve beyaz duttur. Besin değeri bakımından benzer olsalar da içeriklerindeki etken maddeler farklılık gösterebilir. Özellikle beyaz dutun kandaki yüksek orandaki mikropları düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunun yerine kırmızı dutun yorgunluğa iyi gelen özelliği ön plana çıkıyor. Dut seçilirken ezilmiş ve çürümüş olanlar tercih edilmemelidir. Kesinlikle tadına bakmalı ve fazla yumuşamamış dutları tercih etmelisiniz.
DONDURUCUDA SAKLAYIP, KURUTARAK KIŞIN KULLANABİLİRSİNİZ
Dut çok narin bir meyve olduğu için ezilmemesi için sert bir kapta saklanmalıdır. Taze dut meyveleri yıkanmadan buzdolabında 1-2 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklama için derin dondurucu tercih edilmelidir. Çözülmesi için yemekten 4-5 saat önce dondurucudan çıkarılmalıdır. Dut meyveleri, raf ömrünün daha uzun olması için kuru dut olarak kurutularak serin yerde veya tercihen buzdolabında 1 yıla kadar saklanabilir. Aşırı sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutulması ömrünü uzatacaktır. Dutu yıkarken leğende yıkamak akan su altında ezilmemesi için faydalıdır.