Mars’a ulaşan ilk Arap ülkesi BAE misyonu ‘devrim niteliğinde’ sonuçlar elde etti

Bir yıldan fazla bir süre önce gerçekleşen Emirates Mars Misyonu, kızıl gezegene etkileyici sonuçlarla ulaşmıştı. Bu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) tarihinde önemli bir olaydı, çünkü Şubat 2021’de Mars’a ulaşan ilk Arap ülkesi olan BAE, dünyada Mars’ın iklimini inceleyen beşinci ülke unvanını da almış oldu.

Muhammed Bin Rashid Uzay Merkezi’nde altı yıllık planlamaların ardından gerçekleştirilen Emirlik’in Mars Misyonu, diğer alanlarda da yeniliği teşvik etti. BAE Uzay Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Al-Qasim, Euronews’e verdiği röportajda, “Mars küresel bilim camiasının büyük ilgisini çekiyordu ve bir görev göndermek istedik.” diye belirtti.

Mars’a mürettebatsız bir görev olan Hope uzay aracı, Japonya’dan fırlatıldıktan yedi ay sonra Kızıl Gezegenin yörüngesine girdi. Uzay aracı şu anda yörüngede ve Dünya’daki 687 güne eşdeğer bir Mars yılı boyunca orada kalacak. Bu, uluslararası bilim camiasının farklı mevsimlerde ve günün farklı saatlerinde Mars atmosferini ilk kez görme fırsatını sağlar.

BAE’nin Mars Misyonu, sadece bilimsel bir araştırma projesi olmanın ötesine geçiyor. Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesi Başkanı Omran Şaraf, Euronews’e BAE’nin diğer uzay projeleri hakkında bilgi verdi. Şaraf, “Asteroit kuşağına gönderecek yeni bir görevimiz var. SIRB olarak bilinen güneş uyduları takımyıldızının geliştirilmesiyle ilgili bir görevimiz var. Yeni bir uzay fonu oluşturuldu. Bunlar, Emirates Mars Misyonu yolculuğunun bir parçası.” dedi.

Mars misyonu, tüm görev verilerinin dünya çapında birçok üniversite ve araştırma merkezi tarafından kullanılmasıyla birlikte Arap gençliğine de büyük bir ilham kaynağı olmayı hedefliyor. BAE Uzay Ajansı Genel Müdür Yardımcısı, “Mars görevi, BAE ve bölgedeki gençler için çok güçlü ve ilham verici bir görev oldu.” diyor.

Mars görevi, bugüne kadar yapılan en önemli keşiflerden biri olarak kabul ediliyor. Mars’ın gece atmosferindeki ayrık auroralar ve toz fırtınalarının yer ve gelişimi, Kızıl gezegenin yarısına kadar uzanan benzeri görülmemiş bir solucan benzeri aurora fenomeni gibi keşfedilen birçok şey var.

Eski kurumlararası koordinatör ve Avrupa Ajansı Genel Müdür Danışmanı Thomas Reiter, “BAE bu alanda gerçekten harika bir iş çıkardı ve bu, bilimsel işbirliğinin son derece önemli olduğunu gösteriyor.” dedi. Reiter, Avrupa misyonu The Trace Gas Orbiter ile metan dahil farklı eser gazlarını araştırdıklarını ve metanın yaşam belirtisi olabileceğini söyledi. Burada önemli olan, bu çalışmaları koordine etmek ve Mission Hope veya gelecekteki diğer görevler için uygun hedefleri tanımlamak.

Mars görevi, sadece bilimsel bir araştırma projesi olmaktan öteye geçerek sürdürülebilirliği de hedeflemekte. Avrupa Uzay Ajansı Operasyon Direktörü Rolf Densing, “Dünya’nın yörünge ortamının, esas olarak uzay enkazının ve mega takımyıldızların çoğalması nedeniyle gerçekten değiştiği bir çağda yaşıyoruz.” diye belirtti.

BAE misyonunun benzersiz bulguları hakkında 14 bilimsel makale yayınlandı ve bu son görüntülerin bilim camiası için çığır açıcı etkilere sahip olduğuna inanılıyor. BAE’nin Mars iklimi ve atmosferinin ilk kapsamlı resmini oluşturmaya yardımcı olmayı amaçlayan Mars misyonunun nihai hedefi ise yaratıcı, rekabetçi ve bilgiye dayalı bir ekonomi oluşturmaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku

seo paket casibom