MasterChef Işkın Otu Nedir, Faydaları Nelerdir? Işkın Otu Nerede Yetişir, Nelere İyi Gelir?
Lightgrass nedir?
Hem farmakolojik hem de alternatif tıpta kullanılan çok yıllık bir bitkidir. En önemli özelliklerinden biri de C vitamini içeriği en yüksek bitkilerden biri olmasıdır.Kaynatıldıktan sonra renk değiştiren ve bu şekilde süs bitkisi olarak kullanılan çemen otu potasyum, magnezyum ve D vitamini açısından da oldukça zengindir.
Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi, hafif bitki de ölçülü olarak yenilmelidir. Bu bitkiyi fazla tüketen kişilerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bayanlar hamilelik döneminde hafif ot tüketimini en aza indirmelidir.
Lightgrass’ın faydaları nelerdir?
1- Kuru Öksürüğü İyileştirir:
Çemen otu halk arasında inatçı öksürük olarak adlandırılan kuru öksürüğü gidermek için de tüketilebilir.
2- Ateşi düşürür:
Hafif bitki çiğ yenildiğinde ateş düşürücü etkiye sahiptir.
3- Grip enfeksiyonlarına karşı korur:
Roka, marul ve yeşil biber gibi çemen de yüksek oranda C vitamini içerir. Pişirilip yenildiğinde enfeksiyonun diğer dokulara yayılmasını engeller ve bademciklerin inmesini sağlar. Burun akıntısına, baş ağrısına ve yorgunluğa da iyi gelen çemen otu, kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırır.
Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiren bitkinin sadece yetişkinler tarafından değil çocuklar tarafından da sıklıkla tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Lightgrass Nerede Büyür?
Ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen tamamında hafif otu yetiştirilmektedir. Bitlis, Tunceli ve Diyarbakır en çok ekilen iller. Bunun dışında son yıllarda artan talep ile İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde ışın otu ekimi hız kazanmıştır.
Uçkun Otu olarak da bilinen bu şifalı bitkinin yetiştiği diğer ülkeler ise sınır komşularımız olan Irak, Azerbaycan ve İran’dır.
Hafif çim ne için?
1- Mide asidi seviyesini dengede tutar:
Gastrit, reflü ve ülser gibi mide hastalıklarının temel nedeni mide asidi seviyesinin artmasıdır. Burada biriken asitler, ince ve kalın bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Çemeni düzenli aralıklarla tüketmek mide sağlığına iyi gelir ve asitlik seviyesini dengede tutar.
2- Kanser riskini yarıya indirin:
Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, bitkinin akciğer kanseri ve lösemi başta olmak üzere en tehlikeli ve yaygın kanser türlerine yakalanma riskini %50 oranında azalttığı ortaya konmuştur. Hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlayan şifalı bitki, kanser hücrelerinin vücutta çoğalmasını engeller.
3- Fazla sıvıların vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar:
Vücutta olması gerekenden daha fazla sıvı birikmesi nedeniyle ödem oluşur. Hafif otu ise ter ve idrar yoluyla sıvıların atılmasını garanti ederek ödem oluşumunu engeller.
4- Midede gaz oluşumunu engeller:
Özellikle hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerde gaz şikayetleri de sık görülür. Mide sağlığını koruyan çemen otu, gazların yemek borusuna ulaşmasını engeller ve vücuttan atılmasını sağlar.
5- İyileşme sürecini hızlandırın:
Çemeni hasta olduğunuzda tüketmek vücudun çok daha hızlı iyileşmesini sağlar. Beslenme uzmanları tarafından vitamin ve mineral tuz deposu olarak tanımlanan bitki, nefes darlığı çekenler tarafından da haftada bir veya iki kez tüketilebilir.