NASA: 4.5 milyar yıllık asteroit örnekleri Dünya’ya getirildi; yaşamın başlangıcına ışık tutabilir
NASA’nın uzay aracı 4,5 milyar yıllık asteroit örneklerini Dünya’ya getirdi
NASA’nın uzaydan getirdiği ilk asteroit örnekleri Osiris-Rex aracıyla paraşütle Utah çölüne atıldı.
Osiris-Rex’in Dünya’dan 100.000 kilometre uzaktan fırlattığı kapsül, dört saat sonra uzak bir askeri bölgeye ulaştı.
Kapsülün taşıdığı 4,5 milyar yıllık örnekler, inişten sonraki iki saat içinde Savunma Bakanlığı’nın Utah Test ve Eğitim Alanındaki geçici bir odaya yerleştirildi.
Kapsülde Bennu olarak bilinen karbon zengini asteroitten alınmış en az 250 gram enkazın olduğu iddia ediliyor.
NASA Yöneticisi Bill Nelson, örneklerin bilim adamlarının Dünya’nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını ve 4,5 milyar yıl öncesine “olağanüstü bir görünüm” sunacağını söyledi.
Numune kutusu, NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne gönderilecek ve burada özel olarak tasarlanmış yeni bir laboratuvarda açılacak.
Örneklere Teksas’a kadar eşlik edecek olan Arizona Üniversitesi’nden bilim adamı Dante Lauretta, “Araştırmak için sabırsızlanıyoruz. Bana göre gerçek bilim daha yeni başlıyor” dedi.
NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü yöneticisi Lori Glaze, “Gelecek yıllar boyunca bilimsel analizlerin hazinesi olacaklar” dedi. dedi.
Japonya da şampiyon getirdi
Uzaydan örnek getiren diğer ülke Japonya ise iki asteroit görevi sırasında çay kaşığı büyüklüğünde malzeme topladı.
Osiris-Rex kapsülü 2016 yılında 1 milyar dolarlık bir görev için roketle fırlatılmıştı. İki yıl sonra Bennu’ya ulaştı ve 2020’de uzun bir elektrikli süpürge kullanarak küçük uzay kayasındaki kalıntıları topladı. Uzay aracı toplam 6,2 milyar kilometre yol kat etti.
Queen’in gitaristi Brian May de ekipte yer alıyor.
Bir Osiris-Rex ekibi üyesi, kapsülün indiği sırada İngiltere’de bir konser turu için prova yapıyordu. Aynı zamanda astrofizikçi olan Queen gitaristi Brian May, paylaştığı mesajda şunları söyledi: “Bu değerli örnek kurtarıldığı için yüreğim sizinle. Numune İade Günü kutlu olsun.” dedi.
Görevde yer almayan İngiliz gökbilimci Daniel Brown, NASA’nın yarım yüzyıldan fazla bir süre önce Apollo ayına inişinden bu yana görevden “harika şeyler” beklediğini söyledi.
Nottingham Trent Üniversitesi’nden Brown, bu asteroit örnekleriyle “başlangıçtaki kimyasal bileşimi, suyun oluşumunu ve yaşamın bağlı olduğu molekülleri anlamaya daha da yaklaştığımızı” söyledi.
NASA’dan Nicole Lunning, kesin bir ölçüm almanın birkaç hafta alacağını söyledi.
Dünya’dan 81 milyon kilometre uzakta, Güneş’in etrafında dönen Bennu’nun genişliği 500 metre.
İki yıllık bir arama sırasında Osiris-Rex, Bennu’yu kayalar ve kraterlerle dolu bir moloz yığını olarak buldu.