Omuz ağrısını tetikleyen nedenler – Sağlık Haberleri
Omuz ağrısının en yaygın sebepleri ve tedavileri;
Kas ağrıları:
Başta fibromiyalji sendromu, miyofasiyal ağrı sendromu olmak üzere çeşitli periferik kas problemleri omuz ağrısına neden olabilir.
Kas ve sinir sıkışması:
Boyun fıtıkları (C4-7), brakial pleksus nöropatileri, torasik çıkış sendromu, refleks sempatik distrofi omuz ağrısına neden olabilir. Sıkışma sendromu, humerus başı ile korokoakromiyal ark arasında supraspinatus tendonu, biseps tendonu ve subakromiyal bursanın sıkışması ve iltihaplanması sonucu gelişebilir. Akromiyoklaviküler eklem hastalığı, osteofitler, bursit, proksimal humerus kırığı, kifoz, skolyoz ve akromiyonun ön 1/3’ündeki yapısal değişiklikler de basıya katkıda bulunabilir.
Labrum (Kapsül) Gözyaşları:
Genellikle labrumda görülen yırtıklar nedeniyle labrum görevini yapamaz ve omuz instabilitesi gelişir. Bu durum akut travmaya bağlı omuz çıkıklarında ortaya çıkar ve ileride çıkıklar tekrarladıkça labrum ve eklem yüzeylerinde daha fazla yaralanma meydana gelebilir. Travmaya bağlı olmayan omuz instabilitesi de gelişebilir. Bu, omuz çevresindeki tendon, bağ ve kasların gevşemesine bağlı olarak gelişen çıkıklardan kaynaklanabilir. Bu tür omuz instabilitesine labral yırtık eşlik etmeyebilir.
Kas yırtıkları:
Rotator manşet kas grubunun bir parçası olan supraspinatus kası başta olmak üzere kas yaralanmaları omuz ağrısı ve kısıtlılığının nedenleri arasındadır. Biceps tendiniti ve kalsifik tendiniti de ağrıya neden olabilir.
Omuz kapalı:
Donuk omuz sendromu (adhesif kapsülit), başlangıçta omuz ağrısı ile başlayan ve omuz eklem kapsülü ile eklem sinovyumunun eklem iltihabına bağlı olarak omuz hareketliliğinin kısıtlanmasına kadar ilerleyen bir durumdur. Genellikle tek omuzda gelişmekle birlikte her iki omzu da etkileyebilir. Çarpma, düşme gibi travmalar sonrasında omzun uzun süre sabit tutulması bu hastalığı tetikleyebilir. Omuz kireçlenmesi, yaralanma sonrası uzun süreli istirahat, diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları donmuş omuz gelişimine zemin hazırlayabilir.
Omuz eklemi patolojileri:
Omuz ekleminin glenohumeral osteoartritleri (kireçlenme), osteokondral lezyonlar, akromioklaviküler eklem osteoartritleri, avasküler nekrozlar, romatoid artritler, polimiyalji romatika, psödogout, gut hastalıkları ve skapulotorasik eklem omuz ağrısına neden olabilen patolojiler veya rahatsızlıklar arasında sayılabilir.