Türkiye demokratik değerler raporunda sınıfta kaldı: Hukukun üstünlüğünde dünyada 148. sırada
Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün 2023 raporuna göre Türkiye, hukukun üstünlüğü kategorisinde 173 ülke arasında 148’inci sırada yer alıyor. Avrupa’da ise Rusya’nın gerisinde kalıyor. Raporda Türkiye, Avrupa’nın “demokratik olmayan” dört ülkesinden biri olarak sıralandı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu milletvekili Can Atalay hakkındaki kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı vererek, Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığını bir kez daha geri kazandırdı. Mahkemesi Yüksek Temyiz Mahkemesi. Türkiye’de yargı sistemi ve hukukun üstünlüğü gündemde.
Uluslararası kurumların değerlendirmesine göre Türkiye, hukukun üstünlüğü açısından dünyada son sıralarda yer alıyor. Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün (International IDEA) 2023 Küresel Demokrasi Durumu Raporu’na göre Türkiye, hukukun üstünlüğü alanında 173 ülke arasında 148’inci sırada yer alıyor. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında Rusya’nın bile gerisinde yer alıyor. Türkiye’nin içinden geçtiği tek ülke Belarus’tu.
İsveç merkezli International IDEA, demokrasinin küresel durumuna ilişkin yıllık raporunu Kasım ayında yayınladı. 2023 raporu, 2022 yılına ait değerlendirmelere dayanıyor. Rapor bu yıl, önceki yıllardan farklı olarak tek bir demokrasi endeksi açıklamak yerine, demokratik değerleri dört ana kategoride analiz ediyor. Bunlar: Hukukun üstünlüğü, haklar, temsil ve katılımdır.
Peki Avrupa’nın en demokratik ülkeleri hangileri? Türkiye demokratik değerler sıralamasında nerede yer alıyor?
Türkiye, hukukun üstünlüğü kategorisinde 173 ülke arasında dünya sıralamasında 148’inci; Avrupa’da 45 ülke arasında sondan ikinci sırada yer alıyor. Bu alanda dünyanın en iyi ülkeleri sırasıyla Danimarka, Norveç, Almanya, İsviçre ve İsveç’tir.
İskandinav ülkeleri başı çekiyor
Değerlendirme 0-1 arası bir puan üzerinden gerçekleştirilir ve 1 en iyiyi gösterir. Danimarka’nın puanı 0,98 iken Türkiye’nin puanı 0,261’dir.
Haklar kategorisinde Türkiye dünyada 129. sırada; Avrupa’da 42. sırada yer alıyor. İlk sırada hâlâ Danimarka yer alırken onu Almanya ve İsviçre takip ediyor. Türkiye bu alanda Rusya ve Azerbaycan’ın yanı sıra Beyaz Rusya’nın da üzerinde bir yer buldu.
Temsil kategorisinde Türkiye dünyada 112. sırada; Avrupa’da yine 42. sırada yer alıyor. İsveç bu kategoride ilk sırada yer alıyor.
Katılım kategorisinde Türkiye dünyada 139. sırada; Avrupa’da 42. sırada yer alıyor. Bu alanda dünyanın en iyi ülkeleri Danimarka, Finlandiya ve İrlanda’dır.
Almanya 2022’de olağanüstü bir demokratik performans sergileyerek dört kategorinin tamamında ilk 10’da yer aldı.
Avrupa’nın yerleşik demokrasileri arasında Fransa ve Birleşik Krallık iki kategoride yalnızca ilk 20’de yer aldı. Hukukun üstünlüğü kategorisinde İngiltere 17., Fransa ise 20. sırada yer aldı. Haklar kategorisinde Fransa 27., İngiltere ise 34. sırada yer alıyor.
2022’deki hem puanlara hem de küresel sıralamaya bakıldığında bazı doğu AB üyelerinin demokratik performans açısından geride kaldığı görülüyor. Bunlar; Macaristan, Polonya ve Romanya. Bu ülkeler hukukun üstünlüğü sıralamasında ilk 50’de yer alamadı.
Türkiye dahil dört ülke Avrupa’nın geri kalanına mesafe koydu
Raporda Azerbaycan, Belarus, Rusya ve Türkiye demokratik olmayan ülkeler arasında yer aldı. Puanlara göre Türkiye diğer üç ülkeye göre biraz daha iyi durumda. Ancak bu ülkelerin hiçbiri dört kategorinin hiçbirinde ilk 100’de yer almıyor. Rapor şu sonuca varıyor: “Azerbaycan, Belarus, Rusya ve Türkiye’nin açıkça anti-demokratik gruplanması, çoğu demokrasi göstergesinde Avrupa ortalamasının çok altında performans göstererek Avrupa’nın geri kalanından uzaklaştı.”
Avrupa demokratik değerlerin en yüksek olduğu bölge ama son 5 yılda yaşanan düşüşler dikkat çekiyor.
Raporun en önemli bulgularından biri de Avrupa’nın demokratik değerlerin en yüksek olduğu bölge olduğu; Ancak son 5 yılda düşüşler görüldü. İngiltere, Avusturya, Hollanda ve Portekiz gibi yerleşik demokrasilerde son beş yılda özellikle hukukun üstünlüğü alanında ciddi bir gerileme yaşanıyor.
2017-2022 arasındaki puan değişimine bakıldığında birçok Avrupa ülkesinde hukukun üstünlüğünde ciddi bir gerileme görüldü. Yedi AB ülkesinin bu kategorideki puanları 0,05 puandan fazla düştü. Bu düşüş özellikle Portekiz, Avusturya, Hollanda ve Macaristan’da belirgindi. Belarus’tan sonra en büyük düşüş İngiltere’de kaydedildi.
Küresel bozulma devam ediyor
Rapora göre demokrasi dünyanın her bölgesinde gerilemeye devam etti. Ankete katılan 173 ülkenin neredeyse yarısında, sivil özgürlüklerden yargı bağımsızlığına kadar uzanan 17 ölçüte göre, son beş yılda demokratik performansın en az bir temel göstergesinde düşüş görüldü.
Rapora göre bu düşüş, yasaları uygulama ve politikacıları hesap verme konusunda mücadele eden resmi “denetleme ve denge mekanizmalarının” (seçimler, parlamentolar ve mahkemeler) aşınmasıyla daha da kötüleşti.