Güney Kore, ABD seçimleri öncesinde Kuzey Kore’nin olası nükleer denemesi konusunda uyardı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Güney Kore cumhurbaşkanı, Kuzey Kore’nin ABD seçimleri öncesinde nükleer patlama ve uzun menzilli füze testi gibi ciddi provokasyonlar gerçekleştirebileceğini açıkladı.

REKLAM

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin yakın zamanda nükleer tesise ilişkin açıklamalarının muhtemelen 5 Kasım ABD seçimleri öncesinde Washington’un dikkatini çekme girişimi olduğunu söyledi.

“Kuzey Kore’nin, ABD başkanlık seçimleri öncesinde ABD ve uluslararası toplumun dikkatini çekmek için nükleer tesisini açıklayacağı ve Kuzey Kore’nin nükleer testler, kıtalararası balistik füzeler gibi daha ileri provokasyonlar gerçekleştirmesi muhtemel görünüyor. ICBM) fırlatılıyor,” dedi Yoon.

Kuzey Kore’nin gizli bir uranyum zenginleştirme tesisini ortaya çıkarması, daha fazla nükleer silah üretme sözü vermesi ve provokatif füze testlerini sürdürmesi nedeniyle son haftalarda Kuzey Kore’ye ilişkin endişeler arttı. Geçen hafta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kışkırtılması halinde Güney Kore’yi nükleer silahlarıyla yok etmekle tehdit etmişti.

Pek çok yabancı uzman, Kuzey Kore’nin, yeni ABD başkanının seçilmesinin ardından yaptırımların hafifletilmesi gibi yabancı tavizleri kazanmak için genişletilmiş nükleer cephaneliğini bir kaldıraç olarak kullanmayı umduğunu söylüyor. Kim’in, 2018-19’da yüksek riskli nükleer diplomasi yürüttüğü Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zaferinin Demokrat aday Kamala Harris’ten istediğini alma şansını artıracağını düşündüğü söyleniyor.

Trump, kampanyaları sırasında Kim’le olan kişisel bağlarıyla övünürken Harris, “Trump’ı destekleyen Kim Jong Un gibi zorbalar ve diktatörlerle dayanışma içinde olmayacağını” söyledi.

13 Eylül’de nükleer tesisin keşfi, Kim’in ABD’nin ilerleyen nükleer programını sona erdirme çabalarına meydan okuduğunu gösterdi. Bu, Kuzey Kore’nin, nükleer fizikçi Siegfried Hecker liderliğindeki Amerikalı akademisyenlere ana Yongbyon nükleer kompleksindeki bir santrifüjü gösterdiği 2010 yılından bu yana ilk kez silaha uygun bir uranyum üretim tesisi açtığı anlamına geliyor. Hecker, Kuzey Kore’nin son fotoğraflarında gösterilen santrifüj odasının 2010’da gördüğüyle aynı olmadığını söyledi.

Yoon, Güney Kore’nin Kuzey Kore’de nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerine hazırlandığını gösteren herhangi bir şüpheli faaliyet tespit edip etmediğini söylemedi. Güney Kore’nin, Güney Kore-ABD birleşik istihbarat ve gözetleme araçları aracılığıyla Kuzey Kore’nin hareketlerini yakından izlediğini söyledi.

Kuzey Kore, 2006’dan bu yana altı yeraltı nükleer denemesi gerçekleştirdi ve son yıllarda çok sayıda kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Daha fazla testin nükleer ve füze yeteneklerini daha da geliştirmeyi amaçlaması muhtemeldir. Pek çok gözlemci, Kuzey Kore’nin henüz ABD anakarasına ulaşabilecek işlevsel nükleer füzelere sahip olmadığını, ancak muhtemelen tüm Güney Kore ve Japonya’yı vurabilecek füzelere sahip olduğunu tahmin ediyor.

Muhafazakar Yoon, 2022’de göreve başladığından bu yana, Kuzey Kore’nin gelişen nükleer tehditlerine karşı ABD ile daha güçlü bir askeri ittifakı dış politikasının merkezi haline getirdi. Japonya ile tarihi anlaşmazlıkların ötesine geçerek Seul-Washington-Tokyo üçlü güvenlik ortaklığını güçlendirme yönünde de önemli bir adım attı. Bu tür adımlar, Yoon’u “hain” olarak nitelendiren ve diyalog çağrılarını görmezden gelen Kuzey Kore’yi çileden çıkardı.

Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesi durumunda Güney Kore-ABD ittifakına ilişkin bazı potansiyel endişeler var. Trump zaten Güney Kore’den ABD’nin kendi topraklarında konuşlandırdığı birliklerin maliyetindeki payını önemli ölçüde artırmasını istemişti. Bazı uzmanlar, Trump’ın Kim ile yeni bir tur müzakere başlatma ihtimalinin, Yoon’un Kuzey Kore’nin nükleer programına yaklaşımını karmaşıklaştırabileceğini söylüyor.

Ancak Yoon, Güney Kore ile ABD arasındaki “demir gibi sağlam” ittifakın, ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.

Yoon, “ABD’de Güney Kore-ABD ittifakına iki partiden de sağlam bir destek var” dedi. “Birçok ABD’li Demokrat ve Cumhuriyetçi lider, ittifaka güçlü desteklerini açıkça ifade etti ve ikili ilişkileri iyileştirmeyi amaçlayan istişareler için sürekli olarak Kore’yi ziyaret ediyor.”

ROK, Güney Kore’nin resmi adı olan Kore Cumhuriyeti’nin kısaltmasıdır.

Yoon, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye yönelik nükleer tehditlerinin, Güney Kore’deki iç bölünmeleri körüklemeyi ve Kore Yarımadası’ndaki askeri gerilimi artırarak ülke içindeki kontrolünü güçlendirmeyi amaçladığına inandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir