Aşırı sağ tarafından finanse edilen Fransız okulları ve üniversiteleri ağının hikayesi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Fransa’da bazı bağışçılar muhafazakar değerlerle “tamamen örtüşen” kurumlara para veriyor.

REKLAM

ISSEP Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde düzenlenen son konferansın başlığı “Trans ideolojisi insan hayatını nasıl yok ediyor” oldu. çağ.

Fransa’nın Lyon kentindeki okul, 2018 yılında aşırı sağcı Fransız milletvekili Marion Maréchal Le Pen tarafından kuruldu.

Maréchal Le Pen, eski bir Ulusal Lig milletvekili ve Reconquête partisinin lideri olan aşırı sağcı politikacı Éric Zemmour’un eski sözcüsüdür.

Söz konusu konferanstaki LGBTQ+ aktivizminin topluma yönelik şiddetli bir saldırı olduğu iddia edilse de konferansa tepki olarak yaklaşık 300 kişi okul yakınında protesto eylemi yaptı.

Fransa’nın üçüncü büyük şehrinin eski sanayi bölgesinde yer alan okulda, binalara “Faşistlere yer yok” ve “Transfoblar hayatımızdan çıksın” sloganları yazıldı.

ISSEP siyaset bilimi dereceleri ve siyasi kampanya modülleri sunmaktadır. Ancak Fransız devleti bu nitelikleri tanımadığı için okula kamu finansmanı sağlanmıyor.

“Metapolitik yaklaşım”

Marine Le Pen’in yeğeni ve Jean-Marie Le Pen’in torunu Marion Maréchal Le Pen, 2022 yılına kadar okulun müdürü olarak görev yaptı. Daha sonra istifa etti çünkü Eric Zemmour’un Reconquête partisindeki resmi siyasi görevleri onun “devam etme” arzusuyla çelişiyordu. okulun bağımsızlığı”.

Okulun kurucularından Thibaut Monnier, aynı zamanda Ulusal Ralli Partisi milletvekili ve Reconquête’nin eski üyesi.

Okulun program yöneticisi Victoria Pourchet Euronews’e “Okul liderlerinin hiçbirinin siyasi yetkisi yok” dedi.

Buna rağmen Monnier, LinkedIn profilinde hâlâ okul müdürü olarak görünüyor, Fransa Ulusal Meclisi web sitesindeki profilinde ise bir ISSEP öğrencisinin kendisi için parlamento asistanı olarak çalıştığı belirtiliyor.

Pourchet, Fransız yüksek öğretim sisteminin “artık liderliğe, sorumluluğa, risk almaya ve bağlılığa ilham veremeyeceğini” savunuyor. Suçu “Atlantik’in öte yanından ithal edilen uyanmış ideolojilere” atıyor.

“(Bugünün) öğretimi, esas olarak, 2000 yılı aşkın bir süredir Avrupa medeniyetinin gücü ve başarısı olan yöntemleri, modelleri ve gelenekleri yeniden yapılandırma arzusuna dayanmaktadır.”

Pourchet, ISSEP’in “partizan olmadığını” ve “herhangi bir partiyi, grubu veya hareketi” desteklemediğini savundu.

Ancak şunu da ekledi: “Günümüzün siyasi mücadelesinin yalnızca seçim yarışmaları veya televizyonda yayınlanan turnuvalarla sınırlı olamayacağı açıktır. Bu nedenle ISSEP metapolitik bir yaklaşım benimsemiştir.”

‘Bilim Karşıtı Bit’

Uzmanlar, bu söylemin şüphesiz taraflı olduğunu söylüyor. Nefret ve Aşırıcılığa Karşı Küresel Proje’nin kurucu ortağı Wendy Via euronews’e şunları söyledi: “ISSEP muhtemelen en açık ideolojiye sahip üniversitedir ve ağırlıklı olarak ‘Bilim Karşıtı Po’ olma fikrine dayanmaktadır.”

REKLAM

Kurumun amacı gelecek nesil siyasi liderleri şekillendirmek olabilir ancak kalıcı bir ağ oluşturmak da kritik öneme sahiptir.

Bu yılın başlarında, sosyal medya paylaşımları okulun eski öğrenciler için bir yelken gezisine ev sahipliği yaptığını gösteriyordu.

Sıradan bir yaz etkinliği gibi görünen olay aslında Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın izinde 300 kilometrelik bir tekne turuydu.

Okulun önde gelen isimleri arasında politikacılar ve aşırı sağla bağlantılı çok sayıda konuşmacı yer alıyor.

REKLAM

Via, “Aşırı sağın uygun üyelerini etkinliklerinde ders vermeye veya konuşma yapmaya ya da yurtdışındaki önemli konferanslara katılmaya davet ediyorlar. Bu entelektüellik maskesi onların meşru aktörler olarak algılanmalarına yardımcı oluyor.” dedi.

Listedeki profesörlerin birçoğunun Fransız devleti tarafından tanınan öğretmenlik nitelikleri var. Ancak diğerleri geçmişte tartışma konusu olmuştur.

Örneğin, bir profesörün 2018’de bir amfitiyatroda protesto yapan öğrencilerin şiddet yoluyla uzaklaştırılmasına karıştığı için dört yıl boyunca öğretmenlik yapması yasaklandı. Bir diğerinin makaleleri, aşırı sağcı monarşi yanlısı milliyetçi grup Action Française’nin gazetesinde yayınlandı.

Madrid kampüsü ve Amerika Birleşik Devletleri ile bağlantılar

Avrupa çapında muhafazakar eğitim felsefesine sahip kurumlar mevcuttur. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, 2020 yılında Mathias Corvinus Collegium’a 1,5 milyar Euro’dan fazla tahsis ederek Brüksel ve Viyana da dahil olmak üzere birçok Avrupa başkentinde kampüsler açtı.

REKLAM

ISSEP ayrıca Madrid’de bazı öğretmenlerin aşırı sağ Vox partisine mensup olduğu bir kampüs açtı. Avrupa çapında bağlantıları olan bu kurumlar aynı zamanda ABD’nin desteğini de kazanmanın yollarını arıyor.

Doğru hafta sonunda alternatif kurslar

Eski muhafazakar gazeteci Alexandre Pesey, Amerika Birleşik Devletleri’nde kaldıktan sonra 2004 yılında Siyasi Eğitim Enstitüsü’nü (Institut de Formation Politique) kurdu.

Pesey euronews’e şunları söyledi: “Marion Maréchal Le Pen, IFP’nin kendisine ISSEP’i kurma konusunda ilham verdiğini söyledi.”

ISSEP, tam zamanlı bir üniversite olmaktan çok, öğrencilere yönelik hafta sonu seminerleri ve kursları düzenleyen bir kurum olarak öne çıkıyor. Kabul edilebilmek için katılımcıların 30 yaşın altında olması ve okulun değerlerini paylaşması gerekmektedir.

REKLAM

Pesey, “Hepsi anlam arayan, inançlarına ve ülkelerine hizmet etmek isteyen insanlar. Bazıları siyasetle, bazıları derneklerle, bazıları da medyada yer alıyor” diyor.

“Bu, siyasi bir Instagram hesabına sahip olmak, bir siyasi parti için kampanya yapmak, hatta bazı öğrencilerimizin seçimlere katılmasını sağlamak şeklinde olabilir.”

Pesey ayrıca 2018 yılında Özgür Gazetecilik Enstitüsü’nü (Institut Libre Du Journalisme) kurdu. Bugüne kadar burada 200 öğrenci gazetecilik dersi aldı.

Konuşmaya davet edilen konuşmacılar arasında ırkçılık karşıtı ve sivil haklar dernekleri tarafından nefreti kışkırttığı gerekçesiyle defalarca kınanan Zemmour da yer alıyor.

REKLAM

Pesey, Fransız adalet sisteminin siyasetçiyi nefret söylemi nedeniyle defalarca para cezasına çarptırmasına rağmen, “Sorunlu açıklamalar yaptılarsa buna mahkeme karar verecektir, bizim için değil” dedi.

“Sansür yapmak için burada değiliz ve kesinlikle yargılamak için de burada değiliz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir