Yaklaşık 7 milyon hektar tarım alanıyla Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da, tarım ve orman il müdürlüğü, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla yaklaşık 6 yıl önce deneme soya ekimi gerçekleştirdi. Bölgenin ürün modeli.
Birinci ve ikinci ürün olarak farklı pedoklimatik koşullarda test edilen soya, alınan olumlu sonuçlarla çiftçilere önerildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı “Tarımsal Arazi Kullanımının Sağlanması Projesi” (TAKEP) kapsamında, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “2. Ürün Soya Fasulyesi Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” hazırlandı.
Proje kapsamında bu yıl çiftçilere 127 ton sertifikalı soya fasulyesi %75 sübvansiyonla dağıtıldı.
“Bu ürünü şehrimizin ana ürünlerinden biri haline getireceğiz”
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın tarım ve hayvansal üretim potansiyeli yüksek bir il olduğunu söyledi.
Atalar, ilde yaklaşık 7 milyon hektar alanda tarım faaliyetinin gerçekleştirildiğini, başlıca ürünlerin hububat ve baklagiller olduğunu, bunu pamuk ve mısırın takip ettiğini söyledi.
Çalışmalarıyla soya üretimini yaygınlaştırmaya başladıklarını anlatan Atalar, şöyle konuştu: “TAKE projesi kapsamında yaklaşık 12 bin 500 dönüm araziye yetecek kadar soya fasulyesini yüzde 75 oranında sübvansiyonla üreticilerimize dağıttık. İlk ürünü mayıs ayında diktik. İkinci ürünü haziran ayında diktik.” dedi.
Atalar, soya fasulyesinin özellikle yağ sanayinde kullanılan önemli bir ürün olduğunu, yağı çıkarıldıktan sonra kalan posanın ortalama %33 protein içeriği nedeniyle kanatlı hayvan yemi için vazgeçilmez bir hammadde kaynağı olduğunu söyledi.
Soya bitkisinin havadaki serbest azotu toprağa bağlayarak gübre maliyetini düşürdüğünü ve daha sonra ekilecek mahsulün verimini artırdığını anlatan Atalar, soya fasulyesinin hem sulu tarımla, hem de münavebeli olarak yetiştirilmeye başlandığını söyledi. (farklı bitkilerin birbirini takip eden bir takvime göre, aynı bölgede, birbirini takip eden zamanlarda yetiştirilmesi) ve kendisi tarafından ilan edilen ikinci ürün olarak.
Atalar, arazilerin yıpranmasına ve çölleşmesine izin verilmeyeceğini, soya fasulyesinin değerli bir ürün olduğunu ve yapılan çalışmalarla ekim alanlarının arttığını ifade etti.
“Diyarbakır’da 2023 yılında yaklaşık 9 bin dekar alanda soya ekimi yapılırken, bu yıl yaklaşık 33 bin dekar alana ulaştı. Bu durumun çiftçiler tarafından giderek benimsendiğini belirterek, “Ülke olarak ihtiyaç duyulan stratejik bir ürün olduğundan yaygınlaşması hem çiftçiler hem de Türkiye için önemli. Yapacağız. İlimizin ana ürünlerinden birini ürettik.” Atalar, bu ürünün yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Soya fasulyesinde dekar başına verimin uygulanan tedavilere göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Atalar, bu yıl ilk üründe dekarda 450-550 kilogram verim verildiğini, ikinci üründe ise dekarda ortalama 400 kilogram verim alındığını ve bunun çok yüksek bir rakam olduğunu söyledi. iyi miktar.
“Çiftçilere soya üretimini tavsiye ediyorum”
Merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı Çölgüzeli Mahallesi’nde çiftçi olan Ekrem Büküm, 300 dekarlık arazisinde buğday, arpa, mısır ve pamuk ürettiğini söyledi.
Bu yıl 150 dekarlık arazisine ikinci ürün olarak soya fasulyesi ektiğini anlatan Büküm, bu ürünün girdi maliyetinin diğer ürünlere göre daha düşük olduğunu söyledi.
Büküm, devlet destekli tohumlarla üretim yapmanın çiftçilere fayda sağladığını belirterek, şöyle konuştu: “Geçen yıl dönüm başına ortalama 300 kilogram verim aldım. Bu yıl dönüm başına 400 kilogram verim alıyorum. Çiftçilere soya fasulyesi üretimini tavsiye ediyorum. ” dedi.