Beşiktaş yangınına ilişkin davanın ikinci duruşması görüldü

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Marmara Cezaevi ön salonunda görülen duruşmaya 5 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Bazı müştekiler, kendilerinin, avukatlarının ve kamuoyunun katıldığı duruşmaya, bulundukları illerdeki mahkemelerden Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Mahkeme Başkanı, duruşmada aralarında dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral ve belediyenin kamu görevlileri Ali Rıza Yılmaz’ın da bulunduğu 13 sanığın dosyalarının birleştirilmesine karar verildiğini belirtti. Ruhsat ve İBB itfaiye çalışanları bu dosyayla imzayı attı.

Tutuksuz sanık Sibel Çelik savunmasında, şirkette muhasebeci olarak çalıştığını, kaza günü çalışanlara sattıkları ürünle ilgili eğitim vereceğini, arabayı ise eşinin kullandığını ileri sürdü. Dursun Çelik.

Tutuksuz sanık Fatma Dörtgül, şirketle hiçbir ilgisinin olmadığını, gece kulübü işletmesi sahibi sanık Şahzade Şekergümüş’ün eniştesi olduğunu, kardeşi olduğu için şirketin kendi adına kayıtlı olduğunu iddia etti. Kayınvalidemin bazı borçları vardı.

Şirket çalışanlarını tanımadığını ve toplantılara katılmadığını iddia eden Dörtgül, şirketten para kazanmadığını, kağıt üstünde şirketin sahibi olduğunu ve yeniden yapılanma konusunda bilgisinin olmadığını söyledi.

“Vekil olarak imzaladığım belgeyi okumadım”

Beşiktaş’ın eski belediye başkan yardımcısı olan sanık Ahmet Mithat Şermet, 2004-2018 yılları arasında belediyede bölge müdürü olarak çalıştığını, teknik heyet tarafından kendisine getirilen belgeyi vekaletname olarak imzalamış olabileceğini iddia etti. çalışanlar “Hazır” dedi.

İşinde herhangi bir ihmal veya görevi kötüye kullanmanın söz konusu olmayacağını savunan Şermet, şunları söyledi: “İmzaladığım ruhsat iptal edildi. Bu konuda benim hiçbir sorumluluğum yok. İşletme ruhsatı ile ilgili hiçbir bilgim yok. Belediyeden izin almam gerekiyor o sırada bana gelen itfaiye raporlarını okumuyordum. “Müdür olarak çalışmıyordum. Avukat olarak imzaladığım belgeyi okumadım. İmzaladığım belgede herhangi bir yangın veya kaza yaşanmadı” dedi.

Mağdur Cengiz Aksoy’un annesi müşteki Fatma Aksoy, “Oğlumu gece işe gönderdim. Sabah cenazesi kaldırıldı” dedi. dedi.

Kaza günü yangını gören şikayetçi Hasret Uzun, elinde moloz torbasıyla yola çıkmak üzereyken yangını fark ettiğini söyledi.

Olay yerindeki yangın tüplerinin yarısının boş olduğunu ve yangın söndürme cihazlarının devreye girmediğini belirten Uzun, alevlerin büyüdüğünü görünce dışarı çıktığını, içeridekilerin yangına müdahale etmek istediğini, belediye ve tüm ekiplerin harekete geçtiğini söyledi. Sorumlular mahkeme salonundaki sanıklardı.

Mağdur Mehmet Okumuş’un ablası müşteki Esra Tan ise ağlayarak İBB’den, taşeronlardan, girişimcilerden ve sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Komisyon, sanık avukatlarının dinlenmesi için duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.

Duruşmanın ardından grup adına konuşan şikayetçi Emine Kaya Baş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı 13 yetkilinin görevlerinin gereğini yerine getirmediğinin tespit edildiğini ve kurumun işleyişine ilişkin işlem yaptıklarını söyledi. gece kulübü mevzuata aykırıdır.

Yetkililerin mevzuata aykırı uygulamalara onay verdiğini, gece kulübünde denetim yapmadığını, sanıkların yenileme öncesinde ve sırasında herhangi bir önlem almadığını savunan Baş, şunları söyledi: “Belediye yetkilileri denetim görevlerini yerine getirmeyerek 29 kişinin ölümüne neden oldu. Bu eylemler sonucunda bugün ve yarın davanın ikinci duruşmasının yapılacağı Silivri’de olacak.” “Sizi Marmara Ceza İnfaz Kurumundaki duruşma salonuna davet ediyor, daha önceki davalarda olduğu gibi meslek cinayetlerinde adaleti sağlamaktan uzak bir karar verilmemesi için kamuoyunun bu konuyu yakından takip etmesi gerektiğini vurguluyoruz.” dedi.

Savcılıktan

İstanbul Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede 29 kişi “mağdur”, 27 kişi “müşteki” ve 9 kişi de “sanık” olarak yer aldı.

İddianamede, 2 Nisan günü saat 12.35 sıralarında “Maskeli Balo” adı verilen iş yerinde yangın çıktığı haberi üzerine itfaiye ve sağlık ekiplerinin müdahale ettiği, itfaiye ekiplerinin içeride mahsur kalan kişileri dışarıya çıkardıkları, 29 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. ateşte.

Yangında şüpheli müşteki Ercan Erkan, dumandan etkilenen Usamettin Yıldırım ve Gülden Taşpınar’ın yaralandığı belirtilen iddianamede, savcılığın ve savcılığın yaptığı çalışma sonucunda Olay yerinde hazır bulunan polis bilirkişi heyetinin yaptığı incelemede, gece kulübü işletmesinin sahiplerinin Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ve Mehmet Menduh Ceylan, sorumlu müdürün ise İsmet Şen olduğu belirlendi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve suçlu bulunan 7 kişinin yanı sıra Sibel Çelik’in de tutuklandığı, ancak Çelik’in gözaltına alınmaya direndikten sonra serbest bırakıldığı iddianamede, olayla ilgili itfaiye tutanağı da yer alıyor.

Rapora göre, yangının söndürülmesinin ardından yapılan incelemede, işletmenin mal kabul bölümünün girişine yaklaşık 15 metre mesafede, yangın nedeniyle ciddi tahribat ve deformasyonlar meydana geldiği, yapılan detaylı incelemede ise Bu alanda yenileme amaçlı kullanılan ve prize bağlanan elektrikli kaynak makinesi, elektrikli metal kesme motoru gibi elektrikli aletler tespit edildi. Çok sayıda endüstriyel tip oksijen tüpünün bulunduğunun gözlemlendiği belirtiliyor.

İddia makamı, iş yerinde acil aydınlatma ve yönlendirme levhalarının bulunmadığının, mevcut yağmurlama sistemi ve yangın kabinlerinin çalışmadığının, yangının söndürülmesinin ardından gece kulübünün çeşitli yerlerinde hareketsiz yatan insanların bulunduğunun tespit edildiğini vurguladı. . itfaiyeciler tarafından.

İddianamede, mevcut söndürme sistemi ve çalışmayan yangın kabinlerinin yanı sıra acil aydınlatma ve yönlendirme levhalarının bulunmaması nedeniyle, çalışmanın yapıldığı gece kulübünde yenileme çalışması yapılması nedeniyle yangının öngörülebilir olduğu belirtildi. bir elektrikli kaynak makinesi kullanılarak kolayca yanıcı malzemeler içeriyordu ve ekledi: “Ancak şüpheliler bakım görevine aykırı davrandılar.” “Öngörülebilir ancak istenmeyen sonucun iradi bir eylemden kaynaklandığı ve şüphelilere atfedilen bu eylemin bilinçli taksir boyutunda manevi unsur içerdiği kanaatine vardık.” değerlendirme aşamasındadır.

Sanıklar Kahraman Erdem, Çağatay Altunel, Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül, Mehmet Memduh Ceylan, İsmet Şen, Dursun Çelik, Sibel Çelik ve İbrahim Güçlüci “kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme” suçundan 2’şer yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı. birden fazla kişinin bilinçli ihmali”.

Birleşik davada sanıklar arasında Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları Ali Rıza Yılmaz, Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Yasemin Saral, Ahmet Mithat Şermet, İtfaiye Astsubay Çavuşu Fazlı Yavuz, eski İtfaiye Müdürü Numan Bulburu, eski itfaiye şef yardımcısı Tuncay Akdağ, eski İtfaiye Müdürü Tuncay Akdağ yer alıyor. İtfaiye teknik müdür yardımcısı Şükrü Öztürk, belediyede görev yapan kamu görevlileri Feridun Tayfun Erelmas, Lalehan Taşdelen Başkaya, Nilüfer Oğuz, Rahşan Tekin Ölmez ve Uğur Türkyılmaz ise 2’şer yıl 6 aydan 17’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. “Görevi kötüye kullanmak” ve “ihmalkarlıkla birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçlarından.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir