Deprem alanında iki yıl içinde 70 binden fazla titreme kaydedildi

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doç. Doktor Bülent Özmen, 6 Şubat 2023 tarihinde 04.17 Pazarci-Kahramanmaraş’ta ve Elbistan-Kahramanmaraş’ta 13.27, 11 eyalet büyüklüğünde meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremde 2 yıl, tohum hareketliliğini değerlendirmiştir.

“Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki nadir olaylardan biri”

Bilim adamlarının bölgeyi yakından takip ettiklerini doğrulayarak, Özmen, “son aylarda çok sayıda ek bina şoku meydana geldi. Aslında, bunların yakın olması Malatya lahana bölgesinde meydana geldi ve küçük hasara neden oldu.

Bölgede, bölgedeki yerleşimlerin, bölgede 2 yıl, Kahramanmaraş’taki en çok depremden önce ve daha sonra Malatya’da yerleşimlerin dağılımı.

“Büyük bir deprem olasılığı her geçen gün artıyor”

Doç. Ozmen Doktoru, Kahramanmaraş’a dayanan depremler uzun yıllar boyunca büyük bir deprem yok, ancak Doğu Anadolu perisinin kırık kısımlarının duraklamaları riskin devam ettiğini vurguladı.

Türkiye depreminin genel faaliyetine atıfta bulunan Özmen, “Son 120-125 yıllık verilere göre, Türkiye’de ortalama bir deprem 6 yaşın üzerindedir. Gün geçtikçe artma olasılığı”. dedi.

Ozmen, depremden sonra, yerlerin seçiminde titizlikle inşa edilen binaların güvenliğini garanti etmek için, hat hatlarından uzakta yeni yapılar, zemin likör ve toprak kayma riskinin bulunduğu alanlarda inşa edildiğini söyledi.

Ege Denizi’nde fırtına

“Depremler fırtınası” nın kuzeyindeki Mukla Santorini adasına 175 kilometre uzaklıkta Ozmen’i aktardığını, bölgede 600’den fazla deprem kaydedildiğini söyledi.

15’ten fazla deprem olduğunu hatırlayan Özmen, “Bilim adamları bu depremlerin bazılarının busty olabileceğini ve bazılarının volkanik kökenli olabileceğini değerlendiriyorlar.

Özmen, Santorini adasındaki depremlerin Türkiye kıyı şehirlerini etkileyebileceği ve hatta Tsunami’ye neden olabileceği konusunda uyardı, böylece kıyı bölgeleri uyanık olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir