Görme kaybına yol açan 7 üveit belirtisi – SAĞLIK

Üveit, gözün “üvea” adı verilen kısmının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle aniden başlayan ve hızla kötüleşerek ilerleyen üveit hastalığı; Gözlerde kızarıklık, ağrı ve bulanık görme ile kendini gösterir. İltihaplanma gözün tüm dokularını etkiler ve tedavi gecikirse ciddi görme kaybına neden olabilir. Çoğu durumda tedavi başarılı olsa da üveit bazen kronikleşebilir ve tedavisi uzun sürebilir. Bu nedenle erken teşhis büyük önem taşıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Ataş üveit hakkında bilgi verdi. Her yıl 4 milyon vaka tespit ediliyor Bir veya her iki gözü etkileyebilen üveit, her yaştan insanda ve çocuklarda ortaya çıkabilir. Sıklıkla 20-60 yaşları arasında görülür. Çalışmalar bu sorunun 100.000 kişiden 38'ini etkilediğini göstermiştir. Dünya çapında her yıl yaklaşık 4 milyon yeni vaka ortaya çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 30.000 kişinin üveit nedeniyle görme yetisini kaybettiği tahmin edilmektedir. Üveit erişkinlerde daha sık görülür ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Çocuklarda daha az görülür ve vakaların yalnızca %2 ila %20'sini oluşturur. Uvea, sklera (gözün beyaz kısmı) ile retina (gözün arka kısmındaki ışığa duyarlı tabaka) arasındaki gözün orta tabakasıdır. Uvea 3 bölümden oluşur:

  • İris (gözün renkli kısmı)
  • Siliyer cisim (gözün merceğin odaklanmasına yardımcı olan kısmı)
  • Koroid (gözü besleyen damar tabakası)

Gözdeki iltihabın nerede olduğu önemlidir. Üveitin sınıflandırılması özellikle tanı ve tedavi seçimi açısından faydalıdır ve araştırmalarda yol göstericidir. Anatomik pozisyona göre yapılan sınıflandırmada; Üveitin türü, gözün iltihaplı kısmı veya kısımlarına göre belirlenir.

  • Ön üveit gözün ön kısmını (kornea ile iris arası) ve siliyer cismi etkiler. Aynı zamanda iritis olarak da adlandırılır ve en sık görülen üveit türüdür.
  • Orta dereceli üveit, merceğin hemen arkasındaki retinayı ve kan damarlarının yanı sıra gözün ortasındaki jeli de etkiler.
  • Arka üveit, gözün arkasındaki retina veya koroid tabakasını etkiler.
  • Panüveit, gözün önünden arkasına kadar uveanın tüm katmanlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar.

Üveitin en sık görülen 7 belirtisiÜveit belirtileri gözün hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. En yaygın olanı ön üveittir. İris ve siliyer cismi etkiler ve semptomlar genellikle hasta ve diğerleri tarafından görülebilir. Ön belirtiler, kişi tarafından fark edilebilecek uçuşmaların artması ve etkilenen gözün görme alanında boşluklar veya eksik bölümlerdir. Ön üveit belirtileri şunlardır:

  • Göz ağrısı
  • kırmızı gözler
  • bulanık görüş
  • Işığa duyarlılık (fotofobi)
  • Gözün beyaz, şeffaf kısmını ve göz kapaklarının iç kısmını kaplayan tabaka olan konjonktivanın şişmesi
  • Gözbebeğinin şeklindeki değişiklik (daireden düzensiz bir şekle geçiş)
  • Gözün ön alt kısmında beyaz sıvı birikmesi (hipopyon)

Hastalığın önlenmesi erken teşhisle mümkün Üveitin olası nedenleri enfeksiyonlar, yaralanmalar, otoimmün veya inflamatuar hastalıklardır. Vakaların %50-70'inde tüm araştırmalara rağmen neden belirlenememektedir. Ciddi görme kaybına neden olan bu hastalık, erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir. Bilinen en olası nedenler şunlardır:

  • enfeksiyonlar
  • Sistemik nedenler
  • yaralanmalar
  • İlaçlar

Enfeksiyonlar mikropların (patojenlerin) vücuda girip zarar vermesiyle ortaya çıkar. Enfeksiyöz üveit genellikle aynı anda yalnızca bir gözü etkiler. Bazı hastalığa neden olan problemler üveite neden olabilir. Virüs: Üveite neden olabilecek virüsler arasında herpes simpleks virüsü (HSV), varicella-zoster virüsü (suçiçeği ve zonaya neden olur) ve sitomegalovirüs (CMV) bulunur. Ayrıca aşıyla önlenebilir hastalıklarda, özellikle kızamıkçıkta da bulunabilir.bakteri: Üveite neden olabilen bakteriler arasında frengi ve tüberküloza neden olan türler de bulunmaktadır.Mantarlar: Üveite neden olabilen mantarlar arasında Candida (kandidiyaz) ve Aspergillus (aspergilloz) gibi küfler de dahil olmak üzere çeşitli alt türlerin türleri bulunur.Parazitler: Bunlar, kedi gibi evcil hayvanlardan, özellikle de enfekte kedi kumu (toksoplazmoz) ve köpeklerden (toksokariazis) bulaşabilen parazit türlerini içerir. Az pişmiş domuz eti yerken (sistiserkoz veya toksoplazmoz) ortaya çıkabilir. Ülkemizde çiğ et (çiğ köfte gibi) yemekten veya kedilerle yakın temastan kaynaklanan toksoplazmoz üveitin önemli bir nedenidir. Hamilelerin çiğ et ve kedilerle yakın temasta dikkatli olmaları gerekmektedir. Üveite neden olan sorunun belirlenmesi önemlidir. Tedavi üveitin tipine, konumuna ve şiddetine göre değişir. Üveit pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabildiği için üveit tedavileri de büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Üveitin kesin bir tedavisi yoktur ancak buna sebep olabilecek bazı problemler önlendiğinde tedavi süreci başlayacaktır. Bu durumda bu nedenin tedavi edilmesi üveit sorununu da çözebilir. Üveitin ana tedavisi steroid tipi ilaçlardır. Üveitin türüne bağlı olarak, göz içindeki iltihabın azaltılmasına yardımcı olan bu ilaçların farklı türleri önerilir. Örneğin; Göz damlaları genellikle gözün ön kısmını etkileyen üveitlerde kullanılırken, enjeksiyonlar ve tabletler genellikle gözün orta ve arka kısmını etkileyen üveitlerin tedavisinde işe yarar. Bu hastalığın tedavisi devam ettikçe ek tedavi gerekebilir. Ağrıyı hafifletmek için göz damlaları da verilir. Bazı özel üveit türlerinde antimetabolit veya biyolojik ajan dediğimiz bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler de uygulanabilmektedir. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir