Chamran-1 isimli 60 kilogramlık uydunun konuşlandırıldığı ve başarıyla 550 kilometre yüksekliğe ulaştığı bildirildi.
İran, Cumartesi günü Devrim Muhafızları tarafından inşa edilen bir roketle yörüngeye bir araştırma uydusu gönderdi.
İran devlet haber ajansı IRNA, Chamran-1 isimli uydunun 60 kilo ağırlığında ve 550 kilometre yüksekliğe başarıyla fırlatıldığını bildirdi.
Uydunun öncelikli görevinin uzay araştırmalarında kullanılmak üzere donanım ve yazılımı test etmek olduğu belirtiliyor. Yer istasyonlarının uydulardan da sinyal alabildiği belirtiliyor.
Iran Front Page haber sitesine göre uydunun kendisi, İran Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde tasarlandı.
Qaem-100 katı yakıtlı roketler, Devrim Muhafızları’nın havacılık bölümü tarafından tasarlanıp üretiliyor. Katı yakıtların yaygın örnekleri arasında odun, kömür, turba, odun kömürü, heksamin yakıt peletleri, kuru gübre, odun peletleri, mısır, buğday, pirinç, çavdar ve diğer tahıllar bulunur. Katı yakıtlar roketlerde itici yakıt olarak kullanılır.
İranlı yetkililer bu roketlerin arka arkaya 13 uyduyu fırlattığını söyledi.
Ülke bir süredir uydu fırlatmayı planlıyordu. Bu son gelişme, eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin mayıs ayında helikopterinin düşmesi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından göreve gelen ve daha reformcu bir figür olarak görülen yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın ilk lansmanı.
Ocak ayında İran, uzaya üç uyduyu başarıyla fırlattığını duyurdu.
Öte yandan Batılı yetkililer bu uydu fırlatmalarını Tahran’ın balistik füzelerini geliştirme çabalarının bir parçası olarak görüyor.
ABD daha önce İran’ın uydu fırlatmasının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu ileri sürmüş ve Tahran’a nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmaması çağrısında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler’in İran’ın balistik füze programına yönelik yaptırımları geçen Ekim ayında sona erdi.