Mesane, böbreklerden süzülen idrarın depolandığı ve kasılmalar yoluyla vücuttan dışarı atıldığı önemli bir organdır. Mesanenin iç yüzeyi karakteristik bir hücre tabakasıyla kaplıdır. Mesane tümörlerinin yaklaşık %90'ında bu hücreler anormal şekilde çoğalır ve sağlıklı dokuyu istila eder.
Bu kanser türü genellikle 65 yaş üstü bireylerde idrarda ağrısız kanama şeklinde kendini gösterir. Sigara içmek mesane kanseri için en önemli risk faktörlerinden biridir. Erkeklerin mesane kanserine yakalanma olasılığı kadınlara göre yaklaşık 4 kat daha fazladır. Ancak mesane kanserine yakalanan kadınlar erkeklerde görülenlere benzer belirtiler gösterir.
Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
“Mesane kanseri olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?” Sorusu sıklıkla soruluyor. Mesane kanserinin en belirgin belirtisi idrarda kan görülmesidir. Ayrıca ani ve sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma veya sıkışma gibi belirtiler de sık görülür.
“Mesane kanseri nerede ağrıya neden olur?” Gibi sorulara yanıt olarak; Mesane kanserinin belirtileri şunlardır:
- İdrarda kan
- Sık ve ani idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yapma isteğine rağmen idrar yapmada zorluk veya ağrı
- İdrar yaparken ağrı
- İdrarda pıhtı varlığı
- Alt karın, bel ve sırtta ağrı
Mesane kanseri diğer organlara yayıldığında aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Karın ağrısı
- İştah azalması ve kilo kaybı
- bitkinlik hissi
- Kemik ağrısı ve hassasiyet
- ayaklarda şişme
Kadınlarda mesane kanserinin belirtileri erkeklerdekine benzer görünmektedir. Bu semptomlar arasında sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yapmada zorluk ve pelvik bölgede dırdırcı ağrı yer alabilir.
Mesane kanseri nasıl tedavi edilir?
Mesane kanserinin teşhis ve tedavisinde ilk adım genellikle altın standart olarak kabul edilen ameliyatla başlar. İlk aşamada kapalı yöntemle (TUR ameliyatı) yapılan mesane tümörünün çıkarılması hem tanıyı hem de evrelemeyi sağlar ve tedavinin ilk adımını oluşturur. Daha sonra tümörün evresi ve derecesine göre ileri tedavi seçenekleri belirlenir.
Kasa yayılmamış tümörlerde tümörün kapalı yöntemle çıkarılması ve mesaneye ilaç verilmesi en etkili tedavi yöntemidir. Tümör kasa yayılmışsa hastalığa ve hastanın durumuna göre “radikal sistektomi” adı verilen tam ameliyat tercih edilir.
Uzmanlar tedavi sonrasında sigarayı bırakmanız gerektiğini vurguluyor ve meyve ve sebzeden zengin bir beslenme düzeni oluşturmanızı öneriyor.