Beslenme alışkanlıklarından fiziksel aktiviteye, sağlık sorunlarından ilaç yan etkilerine, hormonal düzensizliklerden menopoza kadar pek çok faktörün metabolizmayı etkileyerek kilo vermeyi zorlaştırdığını biliyor muydunuz? Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Evrim Demirel “Kişi yaşlandıkça yağ ve kas döngüsünde değişiklikler meydana gelir; Kas yüzdesi azaldıkça yağ yüzdesi artar. Yağ içeriği arttıkça metabolizmamız yavaşlar. Bu nedenle yaşlandıkça kas yüzdemizin daha da düşmemesi için sağlıklı beslenme kurallarına uymalı, düzenli hareket ve egzersizi hayatımıza dahil etmeliyiz. “Düzenli egzersiz ve diyete rağmen hala kilo veremiyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız” diyor. Beslenme ve diyet uzmanı Evrim Demirel, altta yatan tıbbi bir sorun olmadığı sürece bazı kurallara dikkat ederek metabolizmayı uyarmanın ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenin mümkün olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırmanın 7 etkili yolunu anlatarak önemli uyarı ve tüyolar verdi.
- Yemeğinizi hazırlarken bu kurala dikkat edin!
Metabolizma hızı yediğimiz besinlerin kalitesiyle yakından ilişkilidir. Sağlıklı, porsiyonlu Akdeniz tarzı beslenme, metabolizmanın hızlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunur. Akdeniz diyetinde tabağımızın yarısını mevsim sebzelerinden oluşmalıdır. Diğer yarının yarısı; Uygun koşullarda pişirilmiş et, tavuk, balık ve diğer yarısı sağlıklı karbonhidratlardan (bulgur, tam buğday, çavdar vb.) oluşmalıdır.
- Bu besinlerden uzak durun
Yağ ve karbonhidrat oranı yüksek aşırı işlenmiş gıdalara odaklanan abur cubur ve fast food, metabolizma hızınızı yavaşlatır. İşlenmiş ve hazır gıdalar her zaman düşük kaliteli şekerler, doymuş yağlar ve rafine karbonhidratlar bakımından yüksektir. Bu tür besinler, sağlıklı ve düzenli bir beslenme kapsamında ara sıra ve sınırlı porsiyonlarda tüketildiğinde sorun yaratmayabilir ancak beslenmemizde yoğun olarak yer aldığında vücut yağının artması ve kas kütlesinin azalması nedeniyle metabolizma hızını yavaşlatır.
- Her gün düzenli olarak egzersiz yapın
Gün içinde hareketsiz kalmak metabolizma hızımızın azalmasının en önemli nedenlerinden biridir. Günde 8 saat bilgisayar karşısında oturduktan sonra eve gider, yemek yer ve 2-3 saatimizi televizyon karşısında geçirirsek maalesef kaçınılmaz sonuç metabolizmamızın yavaşlaması olacaktır. Bu nedenle hayatınıza mutlaka hareket katmalısınız. Spor salonuna gitmenize gerek yok. İster her gün 30-45 dakika yürüyüş yapın, ister keyif aldığınız ve kendinizi zorlamadığınız hareketler yapın, yeter ki her gün aktif olmaya çalışın. Sağlığımızı korumak için Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği egzersiz miktarı haftada 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivitedir. Haftanın 3-4 günü 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler faydalı olacaktır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, şunları söyledi: “Yapılan bilimsel çalışmalar; Yetişkinlerde ortalama 7 saatlik gece uykusunun dengeli bağışıklık sistemi ve beyin sağlığının yanı sıra metabolizma hızını korumak için gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Uyku, metabolizmanızı canlandırarak insülin düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. “Uyku eksikliği, metabolizmanızı etkileyen kilo alma, obezite ve diyabet riskini artırıyor” diyor.
- Protein tüketiminize dikkat edin!
Yemek yediğimiz zaman vücudumuz sindirim sırasındaki enerjiyi kullanarak kalori yakar. Bu duruma bilimsel olarak gıdaların termik etkisi denir ve enerji harcamamızın ortalama %10'unu oluşturur. Proteinlerin termik etkisi karbonhidrat ve yağlardan çok daha fazladır. Protein vücudun önemli bir temel taşıdır ve sağlıklı beslenmede düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi yağ yakımına yardımcı olur ve vücuttaki kas dokusu kaybını önler. Ayrıca kişinin kilo verme sürecinde diğer besin kaynaklarına göre daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Neden; Protein açısından zengin besinleri (yağsız et, balık, tavuk, süt ve türevleri, yumurta, baklagiller, yağlı tohumlar vb.) tüketmeye dikkat edin.
- Su içmeyi unutmayın!
Su, metabolizmamızı hızlandırmanın en kolay yollarından biridir. Yapılan araştırmada; Ortalama 500 ml su tüketiminin 1 saat içinde metabolizmayı %25 hızlandırdığı gösterilmiştir. Bu da demek oluyor ki düzenli ve düzenli aralıklarla su içmek metabolizmamızı gün boyu formda tutacaktır. Susuz kaldığında kaslar metabolik olarak daha az aktif hale gelir. Ayrıca sıvı alımı azaldığında lipoliz (yağ yakımı) da azalır. Dehidrasyon ve susuzluk belirtileri sıklıkla açlık belirtileriyle karıştırıldığından, su içmek iştahı azaltmaya ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda kilo kontrolü ve kilo kaybı açısından da önemlidir. Günlük kilo başına 20-30 ml su içmek önemlidir.
- Yüksek yoğunluklu egzersizleri deneyin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Normalde her türlü fiziksel aktivite metabolizmayı harekete geçirir ancak yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar diğerlerine göre daha etkilidir. Bu tür egzersiz yapan kişilerin, egzersizi bitirdikten sonraki 1 saat içerisinde dahi enerji harcadıkları tespit edilmiştir. Bu tür egzersizlerin bir uzmana danışılarak ve onun sağladığı sistem kullanılarak yapılması daha doğru olacaktır. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman; Bunlar kısa, yoğun dönemler halinde ağır aerobik egzersizi ve ardından uzun süreler boyunca düşük yoğunluklu çalışmalardır. “Sağlık sorunu olmayanlar için metabolizmayı hızlandırmada etkilidir” diyor. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–