Sayı arttı, endişe verici! 3 haftayı aşarsa uyarıyor: 'Tehlikeli' ve 'Herkes tarafından ihmal ediliyor'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk öksürükle ilgili açıklamalarda bulundu. Öksürüğün nedenlerini anlatan Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi: “Öksürük, solunum sisteminin yani akciğerlerin, savunma mekanizması olarak vücudumuzu korumak amacıyla yaptığı reaktif bir harekettir. “Öksürük, öksürük mekanizmasıyla vücudumuzu enfeksiyonlardan, kimyasallardan, kokulardan, tozdan ve alerjenlerden korumak için ortaya çıktığı gibi bazen de vücudumuzdaki bazı organların hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkar” dedi.

“3 HAFTADAN UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK İNCELENMELİ”

Profesör. öksürüğün kaç hafta sürerse sürsün riskli olabileceğini söyledi. Dr. Öztürk, şunları söyledi: “Normal enfeksiyonlarda öksürük genel olarak 3 haftaya kadar sürebiliyor. “3 haftadan uzun süren, 8 haftaya ulaşan ve hatta bu süreyi aşan öksürük tehlikeli kabul edilmeli ve ayrıntılı olarak incelenmelidir” dedi.

“GRİP VE SOĞUK HASTALIKLARINDAN SONRA UZUN BİR ÖKSÜRÜK GÖZLENİR”

Uzun süren öksürüğün bazı hastalıkların belirtisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu: “8 haftadan uzun süren öksürük birçok önemli hastalığın belirtisi olabiliyor. Bu hastalıklar arasında; Alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği ve bazı tansiyon ilaçları gibi öksürüğe neden olan birçok neden vardır. Toplumun gözden kaçırdığı uzamış öksürüğün en önemli nedenlerinden biri de grip ya da soğuk algınlığı sonrası uzamış öksürüktür. Soğuk algınlığı semptomları bir hafta içinde geçtikten sonra kuru öksürük yaklaşık 3 ila 4 hafta kadar devam ediyor” dedi.

710563

“MEVSİMSEL ALERJİK ÖKSÜRÜK VE COVİD ÖKSÜRÜĞÜNE DİKKAT”

Mevsimsel alerjik öksürük ile Kovid öksürüğünün belirtilerinin nasıl ayırt edilebildiğini anlatan Prof. ve hafif öksürük. Kovid hastalığında yüksek ateş, yoğun öksürük, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve aşırı halsizlik görülürken, alerjik öksürükte bu bulgulara rastlanmıyor. “Bu bulgular Kovid'de giderek daha şiddetli hale geliyor” dedi.

1422839

“ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ OLABİLİR”

Çevresel faktörlerin öksürüğü artırdığını belirten Prof. Toplu taşıma araçları tarafından havaya salınan atıklar, astım ve KOAH gibi solunum sistemi hastalıklarında bir artış olmuştur.

3160485

“POLEN ALERJİK ÖKSÜRÜK NEDENİDİR”

Bazı durumların alerjik öksürüğü tetiklediğini belirten Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu: “Polen, ev tozu akarları, mantar sporları ve evcil hayvanlar hassas kişilerde alerjik öksürüğe neden olabiliyor. Alerjik öksürük, alerji testi yapılarak ve alerjenlerden kaçınılarak önlenebilir” dedi.

5456396

“ÖKSÜRÜK OLAN KİŞİ SAYISI ALARM VERDİ”

Profesör. toplumdaki öksüren insan sayısının son zamanlarda arttığına dikkat çekti. Öztürk, şunları söyledi: “Son yıllarda sigara içenlerin sayısının artması, hava kirliliğinin artması, endüstriyel alanlarda havayı kirleten kimyasalların artması ve solunan havanın kalitesiz olarak kirlenmesi nedeniyle öksürenlerin sayısı arttı. yakıtları ısıtmak.”

“MEVSİMSEL ÖKSÜRÜKTE ALERJENLERİ UZAK TUTMALISINIZ”

Öksürüğün nasıl hafifletilebileceğini anlatan Prof. Dr. Öztürk, şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle öksürüğe neden olan faktörlerin veya hastalıkların tedavi edilmesiyle öksürük kolaylıkla giderilebilir. Öksürük bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa enfeksiyonun tedavisiyle öksürük iyileşir, eğer öksürük alerjenlerden kaynaklanıyorsa alerjenlerden uzak durularak öksürük tedavi edilir. Alerjenlerden kaçınmak mevsimsel alerjik öksürüğün ilk tedavi şeklidir. Hastalığın belirtilerine göre burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve geniz akıntısını azaltmak için alerjen mevsiminde doktor kontrolünde antihistaminikler adı verilen ilaçlar ve bazı steroid alerji ilaçları kullanılır. “Covid'de öksürüğe virüsler neden olduğundan hastalık antiviral farmakolojik tedavilerle tedavi ediliyor”.

“OKSİJEN VE İNHALER İLE TEDAVİ UYGULAMAK MÜMKÜN”

Bir bireyin oksijen ya da inhaler gibi tedavileri ne zaman alması gerektiğini anlatan Prof. Göğüs yoğun olduğundan bu hastalarda inhale ilaçlar kullanılmalıdır. Kandaki oksijen düzeyi belli bir değerin altına düşerse bu hastalara oksijen tedavisi de uygulanabilmektedir. “Hastanın nefes darlığı varsa doktor hastaya uygun tedaviyi uygulayacaktır” dedi.

“SICAK BİTKİ ÇAYI öksürüğe iyi gelebilir”

Bol sıvı tüketerek ve boğazı nemli tutarak öksürüğün azaltılabileceğini vurgulayan Prof. Öztürk şöyle diyor: “Bol suyun yanı sıra zencefil, zerdeçal, ıhlamur, hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları da öksürüğü hafifletebilir. Bal tüketmek ve ılık tuzlu su ile gargara yapmak da öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir” dedi.

“HER ÖKSÜRÜKTE İLAÇLAR FAYDALI OLMAYABİLİR”

Her öksürükte öksürük ilacı kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

“Flegmik öksürüğün eşlik ettiği akciğer hastalıklarında öksürük baskılayıcıların kullanılması enfeksiyonun iyileşmesinde gecikmeye neden olabilir. “Balgamı olan ancak hastalık sırasında balgamı öksüremeyen hastalara balgamı çözen ve çıkaran öksürük şurupları verilebilir.”

“Öksürük kendi kendine geçebilir”

Öksürüğün genellikle geçici olduğunu ve kendiliğinden düzeldiğini gözlemleyen Prof. Öztürk, “Belirli, ciddi bir hastalık nedeniyle oluşmayan basit enfeksiyonlarda öksürük birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Sözlerini, “Ancak kronik bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan öksürük, tedavi edilmeden geçmez” diyerek tamamladı. (İHA)Bu içerik Hande Dağ tarafından yayınlanmıştır.

Yerel seçimler 2024
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Cenazesi dondurucudan çıkarıldı!  Lina davasında karar 3 yılCenazesi dondurucudan çıkarıldı! Lina davasında karar 3 yıl
Diyarbakır'da bulundu!  Tarihte bir ilkDiyarbakır'da bulundu! Tarihte bir ilk
Erkan Baş'ın başına taş çarptıErkan Baş'ın başına taş çarptı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir