Bayramda sağlıklı tatlı tüketimi için 7 ipucu – SAĞLIK

Sütten şerbete kadar tatillerin öne çıkan tatlılarına direnmek çoğu zaman imkansızdır ama aşırıya kaçmamak da şarttır! Neden “Tatillerde tatlı yemeyeceğim?” Hem evde hem de evde sık sık “tatlı kaçamaklar” yapmak tatilinizi mahvedebilir, hatta kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman Tatlı ve şekerli gıda tüketmenin kandaki şeker ve yağ artışından sindirim sorunları ve bağırsak hastalıklarına, şeker hastalığından obezite ve kalp-damar hastalıklarına kadar pek çok soruna yol açabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Tatlıların her zaman dengeli tüketilmesi gerektiği gibi. Kontrollü bir şekilde tatillerde bu soruna özellikle dikkat etmek gerekiyor.Tatillerde tatlılara hayır demek zor olsa da tatlı diliyle bunları sınırlamak mümkün.'' Kişisel sağlığınız için olduğu kadar misafirleriniz için de önemli” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, bayramda sağlıklı tatlı tüketmek için 7 ipucunu anlattı, önemli uyarı ve püf noktaları verirken, bayram tatlısının da sağlıklı tarifini verdi. …

  • Şerbetli tatlılardan kaçının!

Şerbetler şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle daha kalorili ve sağlıksız sayabileceğimiz tatlılar arasında yer alıyor. Hem şerbet kısmı hem de un veya yağ içeriği açısından karbonhidrat ve kalori açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra besin değeri de oldukça düşüktür. Bu nedenle şerbetli tatlılar yerine besin değeri yüksek, şekeri az olan yemeklerin tercih edilmesi avantajlıdır.

  • Meyve aromalı tatlıları tercih edin

Meyve şekeri olarak bildiğimiz fruktoz fazlasının karaciğer yağlanmasına veya obeziteye neden olabileceği biliniyor. Ancak kontrollü tüketildiği takdirde içerdikleri lif ve vitamin gibi besinler sayesinde sağlıklı bir tatlı seçeneği olabilir. Puding ve meyve topları gibi tatlılar ağzınızı tatlandırsa da sağlığınızı riske atabilir.

  • Dikkat edin yemekten hemen sonra tüketeceksiniz!

Yemeğin hemen ardından tatlı yemeyi planlıyorsanız, o öğünde tükettiğiniz diğer karbonhidratları da mutlaka azaltın ve salata, sebze gibi lifli bir öğün tüketin. Dolayısıyla şekerin kana karışma hızı azalır ve kan şekeri düzeyi çok daha yavaş yükselir. Ancak o öğünde pirinç, ekmek, patates gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerle birlikte tatlıların da tüketilmesi kan şekerini önemli ölçüde yükseltir ve yağlanmaya neden olur. Üstelik kan şekeri regülasyonu olmayan kişilerde bu durum şekerde ciddi artışlarla kendini gösterebiliyor.

  • Sütlü tatlıları tercih edin

Sütlü tatlılar, sütün içerdiği protein ve yağlar sayesinde tatlıda kullanılan şekerin kana çok daha yavaş karışmasını sağlayarak kan şekerinin ani yükselişlerini önler. Sütlü tatlıları tükettiğinizde, şerbetli tatlılara göre kan şekerinin ani değişimlerinden kaçınırsınız, iştahınız daha dengeli kalır ve aynı zamanda kilonuzu kontrol etmenize de yardımcı olursunuz.

  • Aç karnına tatlı seçmeyin

Aç karnına kan şekeri düşük olduğundan daha fazla tatlı tüketebilirsiniz. Bu, kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesine ve ardından hızlı bir şekilde düşmesine neden olur ve bu da vücut yağına yol açar. Ayrıca iştah kontrolünü bozarak hızlı açlığa veya tatlı isteğinin yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tatlıları hafif ve tok karnına veya lif açısından zengin öğünler sırasında tüketmeyi tercih etmekte fayda var.

  • Sık sık “kaçmayın”!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, “Sağlıklı veya hafif bir tatlıyı tercih etseniz bile, tatlıların sık tüketilmesi, içerdikleri şekere sık sık maruz kalmaları nedeniyle kan şekeri regülasyonunu bozabilir, yağlanmaya ve diyabet, şeker hastalığı gibi istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir. kalp-damar hastalığı.” Bu nedenle tatlıların tüketim sıklığı haftada bir veya iki günü geçmeyecek şekilde düzenlenmelidir. “Bayramlarda 'tatlı dil' ile servis edilen tatlılar sınırlandırılmalı ve dikkat edilmelidir. miktarına ve sıklığına göre ödeme yapılıyor” diyor.

  • Ev yapımı tatlıları tercih edin

Hazır tatlılar, lezzeti yüksek seviyede tutmak için daha fazla şeker veya yağ içerebilir. Yani evde tatlı yaparken şeker, yağ gibi malzemeler çok daha kontrollü kullanılabildiğinden daha hafif bir tatlı elde etmek mümkün. Ev yapımı tatlıların süt, kuruyemiş, meyve gibi besinlerle oluşturulup, şeker ilave edilmeden veya çok az şeker ilave edilerek hazırlanması, tatlı tüketiminden kaynaklanan riskleri en aza indirecektir.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir