Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım ise konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Geçmişle karşılaştırıldığında;
– Gençler daha fazla kahve ve alkol tüketiyor
-Tuz oranı yüksek abur cuburların aşırı tüketimi
– Yüksek yağlı diyet
– Çok fazla çikolata tüketmek
– Stresli bir yaşam
– Sürekli gürültü ve hava kirliliğine maruz kalma
– Psikolojik nedenler (depresyon, anksiyete, fobik bozukluklar)
– Düzensiz uyku
– Vitamin eksiklikleri
Yukarıda sıraladığımız nedenler önceki dönemlere göre daha fazla kulak çınlamasına neden olmaktadır.
Bunların dışında başka nedenler de kulak çınlamasına neden olabilir. Örneğin kadınlarda hormonal değişiklikler, guatr hormonu salgılanmasında bozukluklar, yüksek sese maruz kalma, çene eklemi sorunları, burun tıkanıklığı ve orta kulak enfeksiyonları, kulak kiri, beyin tümörleri, bazı kulak hastalıkları, kullanılan ilaçlara bağlı yan etkiler ve kalp-damar hastalıkları gibi. sorunlar.
Kulak çınlaması ne zaman bir uyarı işaretidir?
Çocuklarda görülen çınlama, tek kulakta ani ve duyulabilir çınlama, baş dönmesi şeklinde kendini gösteren çınlama, işitme kaybının eşlik ettiği çınlama, vücudun herhangi bir yerinde kuvvet ve his kaybının eşlik ettiği çınlama ve giderken uykuya dalmayı engelleyen çınlama gece yatmak.
Kulak çınlaması olan hastaya nasıl yaklaşmalıyız?
– Orta yaşlı veya yaşlı bir insanda aniden ortaya çıkan tek kulak çınlaması damar tıkanıklığının habercisi olabilir. Önceden bir doktora danışmak önemlidir.
– Tek kulakta meydana gelen ve işitme kaybının da eşlik ettiği kulak çınlaması acil endişe vericidir. Hasta derhal doktora başvurmalıdır.
– Kemoterapi gören bir hastada kulak çınlaması görülmesi ilacın yan etkilerinin ilk belirtisi olabilir. Derhal bir KBB uzmanına başvurmalısınız.
– Nadiren beyin tümörlerinin ilk belirtisi kulak çınlaması olabilir.
Çınlamanın nedenini anlamak için ne yapılmalı?
Ayrıntılı tıbbi öykü ve soruların ardından kan testleri, boyun damarlarındaki kan akışı, işitme ve denge testleri, kulağın endoskopik muayenesi, kulak tomografisi, beyin MR incelemesi yapılır.
Kulak çınlaması tedavisinde neler kullanılır?
Tedavi kulak çınlamasının nedenine göre yapılsa da,
– İlaç
– Cihaz tedavisi
– Kulak çınlaması ameliyatı
– Manyetik stimülasyon
– Tinnitus maskeleyici
– Eğitimsel tedavi
Kulak çınlamasından korunmak için ne yapmalısınız?
Profesör. Yavuz Selim Yıldırım, ''Yüksek sesle müzik dinlemeyin, gürültülü ortamlara girmeyin, konserlerde, diskolarda, düğünlerde alkol ve bira tüketmeyin, çok fazla kahve tüketmeyin, elektronik cihazlardan olabildiğince uzak durun.'' Mümkün olduğunca iş ortamında sürekli gürültüye maruz kalıyorsanız kulaklık kullanın, fazla çikolata ve tuz tüketmeyin, bol su için, cep telefonuyla fazla konuşmayın. “Hayatınızdaki stresi azaltın, uykunuzu düzenleyin, varsa kulak kirini temizleyin ve yürüyüşe çıkın” dedi.