Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Özgür İlhan, çocuklarda tedavi edilmeyen göz bozukluklarının akademik başarıyı olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Öpücük. Tedavi edilmeyen göz bozukluklarının yol açabileceği sorunlara değinen Dr. İlhan, çocuklarda en sık görülen göz bozuklukları hakkında bilgi verdi.
“İlk 2 yılda göz muayenesi önemli”
Çocuklardaki çoğu göz kusurunun erken teşhis ve tedaviyle başarılı bir şekilde düzeltilebileceğini belirten Op. İlhan, şunları söyledi: “Birçok göz rahatsızlığı ancak doktor tarafından erken evrelerde tespit edilebiliyor. Bu nedenle çocuğunuzda herhangi bir sorun görmeseniz bile ailenizde görme bozukluğu veya hastalık varsa göz muayenesi yaptırmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun özellikle ilk 2 yılda göz muayenesinden geçmesi erken tanı ve tedavi açısından oldukça önemlidir. Görme bozuklukları tedavi edilmezse akademik başarıyı olumsuz etkiler. “Sınıfta tahtayı görmekte zorluk çeken öğrencinin dersi anlama ihtimali azalabilir” dedi.
“Çocuklarda en sık görülen göz bozuklukları”
Op., çocuklarda en sık görülen göz bozuklukları hakkında bilgi veriyor. İlhan, şöyle konuştu: “Çocuklarda en sık görülen göz bozuklukları, yakını görememe, miyop, astigmat, şaşılık ve ambliyopidir. Hipermetrop yakın görmedeki bir kusurdur. Dört yaşına kadar olan tüm çocukların %20-25'inde gözlük kullanmayı gerektiren bir görme bozukluğu bulunmaktadır. Bu görme kusurları erken dönemde gözlükle tedavi edilmezse görmenin azalmasına neden olabilir ve gelecekteki akademik başarıyı olumsuz etkileyebilir. Görme bozukluğu olan bebekler ve çocuklar görsel uyaranlara geç veya zorlukla yanıt verebilirler. “TV'yi dikkatle izliyorlar ve telefonları ve oyuncakları gözlerine çok yakın tutuyorlar” dedi.
“Öğretmen tahtayı görmekte zorlandıklarını fark ediyor.”
Öğretmenin genellikle tahtayı görmekte zorluk çeken öğrenciyi fark ettiğini belirten Op. İlhan, “Miyopi, uzağı bulanık görme durumudur. Çoğu durumda miyopi her iki ebeveynde de mevcuttur. Miyop çocukların gözleri çok fazla kısılır ve öğretmenleri özellikle ilkokul ve ortaokullarda sınıflarda tahtayı görmekte zorlandıklarını fark ederler. Elbette akademik başarı da düşebilir. Astigmatizma, gözün yatay ve dikey ekseni arasındaki kırma gücü farkından kaynaklanır. Görüş bulanık. Bu çocuklar aynı zamanda gözlerini kısma eğilimindedir. “Gözlükle yakın görüş, miyop ve astigmat düzeltilir” dedi.
“Şaşılık gelişimsel ve psikolojik sorunlara yol açabilir”
Öpücük. İlhan, şaşılıkla ilgili şunları söyledi: “Şaşılık, genellikle tek gözde veya her iki gözde de ortaya çıkabilen, gözlerde kaymanın olduğu bir hastalıktır. Çocuklarda görülen şaşılık sorunu, görmeyle ilgili sorunların yanı sıra gelişimsel ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Çocuk arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorluk çekebilir ya da arkadaş çevresine girmek istemeyebilir. Sonuç olarak akademik başarı düşebilir. Şaşılık aynı zamanda ambliyopiye ya da tıpta bilinen adıyla ambliyopiye de neden olabilir. Ambliyopi, şaşı gözün kullanılmaması nedeniyle yeterli kapatma yapılmazsa kalıcı görme kaybına neden olabilir. Erken teşhisle başlanan göz kapatma tedavisi görmeyi iyileştirir. “Şaşılık, kapatma tedavisinin yanı sıra türüne göre gözlük veya ameliyat gerektirebilir.”
“Erken teşhis önemli”
Erken teşhisin önemine vurgu yapan İlhan, şöyle konuştu: “Ambliyopide görme kaybı genellikle tek gözde, daha az sıklıkla ise her iki gözde de olur. Ambliyopi tanısı erken göz muayenesi ile kolaylıkla konulabilir. Bu, tembel göz görüşünü iyileştirmek için erken teşhisin çok önemli olduğu anlamına gelir. Sağlam gözün 12 yaşından önce kapatılmasıyla uygulanan oklüzif tedaviyle görme keskinliği yeniden kazanılabiliyor” dedi.