HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı koruyor

genişletmek

KAYNAKİHA

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, kadınların toplumun yapı taşı olduğunu vurguladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadın sağlığı ve kaliteli bir yaşam sürmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir çalışma yapmaya karar verdiğini söyleyen Şengör, şöyle konuştu: “Kadınlarımızın en çok karşılaştığı sorunlar rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri gibi. kanser meme kanseri ve meme kanseri erken teşhis ediliyor. Bu yöntemle onların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini istiyoruz. Amacımız kadınlarımızı bilinçlendirmek. Bu toplantıyı ilk kez düzenliyoruz ve devam ettireceğiz. kadınlarımız iyi, çocuklarımız iyi olacak ve geleceğimiz iyi olacak. Burada özellikle kadınların sosyal, psikolojik, ruhsal ve bedensel sağlıklarına dikkat etmelerini ve bu konuda gerekli uyarıları yapmalarını istiyoruz. Sağlıklı bir gelecek için sağlıklı kadının sloganı” dedi.

Rahim ağzı kanseri

Son yıllarda rahim ağzı kanseri riskinin arttığını belirten Op. Dr. Şengör, şunları söyledi: “Buna rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü ve bu virüse bağlı HPV aşısı da dahildir. Bazı ülkelerde HPV aşısı 8-10 yaşlarında uygulanmaya başlanmıştır. Biz de bu konuda farkındalık yaratıyor, HPV aşısı, rahim ağzı ve kanser tarama programlarını öneriyoruz. HPV aşısının Türkiye'de rutin uygulamaya girmesi bu hastalığın ve rahim ağzı kanserinin önlenmesi açısından daha iyi olur” dedi.

Faktörler

Rahim ağzı kanseri; Erken cinsel ilişki, erken evlilik, çoğul doğum, kürtaj ve rahim içi araç kullanımının görülme sıklığını artırabildiğini dile getiren Op. ama Türkiye'de rahim ağzı kanseri oranı yüzde 5 ila 8 arasında görünüyor. Aşılama yüzde yüz çözüm değildir ancak HPV aşısının yanı sıra rahim ağzı testleri ve iyi bir jinekolojik muayene de şarttır. Ama koruyucudur, biz de onu tavsiye ediyoruz” dedi.

Erken tanı

Erken teşhisin önemine değinen Op. Dr. Şengör, şunları söyledi: “Kadın sağlığını tehlikeye sokan sorunlar 15-55 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Sadece üreme çağındaki kadınların değil, 15 yaşından itibaren de periyodik olarak muayene yapılması gerekiyor” dedi.

Bunun yerine Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü Op. Op., Esra Ünal ile birlikte Dr. Rıza Hakan Güralp de kadın hastalıkları hakkında bilgi vererek soruları yanıtladı.
Şengör, desteklerinden dolayı Kepez Belediyesi Halkla İlişkiler Daire Başkanı Selim Traş'a plaket takdim etti.

Toplantı, kadınların alanında uzman doktorlara sorular sorması ve toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir