Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde koyun ve büyükbaş hayvanların hareketi, kenelerin yayılma riskini artırıyor. İç Anadolu'dan batı illerine giden hayvanlarla birlikte kenelerin diğer illere de yayılması ve oraya da taşınması mümkün. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Profesörü Prof. Hastalığın ülke geneline yayılmasını önlemek.
“KIRIM-KONGO KANAMA ATEŞİNİN DE YAYGIN OLABİLECEĞİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ”
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin, iklimin ısınmasıyla birlikte yaygın olarak görülebileceği bir döneme girdiğini belirten Çetin, şöyle konuştu: “Özellikle İç Anadolu bölgesinin kuzey kesiminde, yani orta bölge-kuzeyde sık görülüyor. Bölgemizde yaklaşık 20 yıldır sıkıntısını çektiğimiz Kastamonu, Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum bölgelerini ve Doğu Anadolu yani Kelkit Vadisini kapsamaktadır. Bölgedeki en önemli sorunlardan biri maalesef bu hastalık nisan-mayıs ayları arasında görülmeye başlıyor ve yaz boyunca devam ediyor ve sonbaharın sonlarına doğru ortadan kalkıyor.
Özellikle bu yıl iklimin beklenen ısınması nedeniyle doğada büyük bir kene popülasyonunun bulunduğunu biliyor ve görüyoruz. Yani bu konuda çok ciddi raporlar var. Bunun için çok dikkatli olmanız gerekir. Elbette kene sayısının çokluğu nedeniyle kenelerle bulaşan ve insan ısırıklarıyla ortaya çıkan Kırım-Kongo kanamalı ateşinin yaygınlaştığı bir döneme giriyoruz. Belirli tedbirlerle korunabilecek bir hastalık olduğu için özellikle bu aylarda belli faaliyetleri gerçekleştirirken halkımızın dikkatini çekmeyi ve kene ısırıklarından korunmayı önemli ve değerli görüyoruz” dedi.
“KENELERİN ANADOLU’DAN HAYVANLARLA BAŞKA İLLERE TAŞINMASI MÜMKÜNDÜR”
Kurban Bayramı nedeniyle Anadolu'dan gelen kene ve hayvanların dolaşım sırasında başka illere de yayılabileceğini belirten Çetin, şöyle konuştu: “Kırım-Kongo kanamalı ateşi, keneler tarafından hayvanlara, daha sonra da aynı kenelerden insanlara bulaşan bir hastalıktır.” . Özellikle şimdilerde Kurban Bayramı nedeniyle hem koyun hem de büyükbaş hayvan hareketlerinde gözle görülür bir artış var. Elbette bu dolaşımda Orta ve Doğu Anadolu'dan batı illerimize gelen hayvanlarla kenelerin diğer illere de yayılması ve oraya da taşınması mümkün.
Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan, hayvanını satmak isteyen veya kurban etmek isteyen kişiler için hayvanlarının kontrol edilmesi, kenelere karşı tedavi edilmesi ve kenesiz olarak taşınması çok önemli ve değerlidir. “Hayvan satın alan kişi, satın aldığı hayvanların özellikle sırtında, alt kısımlarında, bacak aralarında ve göğüs bölgesinde kene olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir ki, onları eve götürüp boşluklarda yaşamasınlar.” açıkladı.
“Kurban bayramında alım, satım ve kurban kesmeye dikkat etmeliyiz.”
Kırım-Kongo kanamalı ateşinin kurbanlık hayvanların kanıyla bulaştığını ve bu nedenle tatillerde dikkatli olunması gerektiğini belirten Çetin, şöyle konuştu: “Bu yıl kene popülasyonunda geçen yıla göre ciddi bir artış olduğunu biliyoruz. Bunu vahşi doğada yaptığımız kontrollerde ve saha çalışmalarında görüyoruz. Bu yıl şu ana kadar geçen yıla göre daha fazla kene ısırığı vakası görüyoruz. Ayrıca hastalıkların sayısının artma ihtimali de var.
Kenelere karşı korunma tedbirlerini herkesin bilmesi ve uygulaması gerekmektedir. Sadece kene ısırığıyla değil, hastalardan insanlara da bulaşıyor. Bu konuda mutlaka önlem alınması gerekmektedir. Hasta hayvanlardan insanlara da bulaşabilmektedir. Bunun da dikkate alınması gerekir. Kurban Bayramı kapımızda. Benzer vakaları daha önce de yaşadık. Kırım-Kongo kanamalı ateşinin, özellikle etlerin ayrıştırılması ve işlenmesi sırasında hastalıklı hayvanların kanları ve bu kurbanlık hayvanların kanları yoluyla insanlara bulaştığını biliyoruz.
Bu noktada hem hayvan alım satımına hem de Kurban Bayramı'ndaki kurban kesimine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle etleri ayırırken eldivenle çalışmak, bu mümkün değilse hijyene dikkat etmekte fayda var. Özellikle ellerinde kesik olan kişilerin hayvan kanıyla temastan mümkün olduğunca kaçınmaları yararlı olacaktır” dedi.