Savcılık, İstanbul Barosu yönetiminin görevden alınmasını talep etti

İstanbul Barosu’nun 22 Aralık’ta Suriye’de Nazım Daştan ve Cihan Bilgin cinayetlerine ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle terör soruşturması açıldı.

REKLAM

İstanbul Başsavcılığı, mahkemeye gönderdiği resmi yazıda, hakkında “terör” soruşturması açtığı İstanbul Barosu yönetiminin görevden alınması çağrısında bulundu.

Euronews’in ulaştığı kaynaklar, baro yönetiminin “konuyu değerlendireceğini” belirtti.

Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti 21 Aralık’ta şu açıklamayı yapmıştı: “Suriye’nin kuzey ve doğusundaki gelişmeleri takip eden basın mensupları Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, Tişrin Barajı ile Şirin ilçesi arasındaki yolda hedef alınarak hayatını kaybetti” .

Ertesi gün T24 internet sitesi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikası (DİSK), Basın İş’in iki kişinin öldürülmesiyle ilgili açıklamalarına yer verdi. Olayın ardından İstanbul Savcılığı bu kurumlar hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul Barosu da Daştan ve Bilgin’in 22 Aralık’taki ölümleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Basına yansıyan bilgilere göre, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin 19 Aralık’ta düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti. Çatışma bölgelerinde basın mensuplarının hedef alınması Cenevre Sözleşmesinin ihlali anlamına geliyor. “İki vatandaşımızın, basın mensubunun öldürülmesine ilişkin etkin soruşturma yapılmasını ve tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Bunun üzerine savcılık baro hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, açıklamasında, baronun “terör örgütü PKK üyesi Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’e yönelik övgü dolu yorumlarda bulunduğunu” ve kurumun “yanıltıcı bilgi” yayarak suç işlediğini belirtti. isimler gazeteciydi.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve diğer birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Savcılık soruşturmayı tüm baro yöneticilerine açtı.

prof. İbrahim Kaboğlu, geçtiğimiz günlerde Euronews’e yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın izni olmadan soruşturma başlatıldığını ve paylaşımlarının iddia edilen suçlarla bağlantılı olmadığını iddia ederek şunları ifade etmişti: “Bu soruşturma esasen ve usulen hiçbir şey ve değersizdir. “

Geçtiğimiz hafta baro liderleri, soruşturma kapsamında Çağlayan Adalet Sarayı’nda beş ayrı savcıya ifade vermişti. 11 yönetim kurulu üyesine ağırlıklı olarak Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’i tanıyıp tanımadıkları soruldu.

Salı günü savcılığın, İstanbul Barosu başkanlarının görevden alınması ve baroya yeni başkan ve konsey üyelerinin seçilmesi çağrısında bulunan bir “dava” hazırladığı öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir