Sosyal medyadaki mutluluk pozları gerçek mi yoksa gerçeklikten kaçış mı? – SAĞLIK

Uzmanlar, insanların mutluluk pozları aracılığıyla kendilerini başkalarıyla kıyaslama ortamı bulabildiklerini söylerken, sosyal medyayı kullanırken sürekli kendini başkalarıyla karşılaştırmanın mükemmeliyetçilik duygusunu körüklediğini söylüyor.

Deneyimli klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz da mutlu anları paylaşmanın insanların kendilerini iyi hissetmelerine ve olumlu bir imaj oluşturmalarına yardımcı olabileceğini söyledi. “Mutluluk pozlarını paylaşmak kişinin özgüvenini artırabilir, kendini iyi hissetmesine yardımcı olabilir ve olumlu duyguları güçlendirebilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanı klinik psikolog NP Etiler Uluğ Çağrı Beyaz, sosyal medyada mutluluk pozlarına olan ilgiyi ve “sanal mutluluk” konusunu değerlendirdi.

Mutluluk pozları ile kişi kendini başkalarıyla kıyaslayabileceği bir ortam bulabilir.

Sosyal medya platformlarının insanlara en güzel, en mutlu anlarını paylaşabilecekleri bir alan sunduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, şöyle konuştu: “İnsanlar en iyi şekilde görünmek ve dolayısıyla dikkat çekmek istedikleri için mutlu anlarını sosyal medyada paylaşma eğiliminde olabiliyorlar. Bu da olumlu geri dönüşler ve beğeniler alarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor. “Mutluluk pozları ile insanlar kendilerini başkalarıyla kıyasladıkları bir ortamda bulabiliyor ve birçok kişi başkalarının mutlu anlarını görünce kendini eksik veya mutsuz hissedebiliyor. Bu yönde pozu daha da arttırın.” dedi.

Mükemmeliyetçilik duygusunu körükler

Deneyimli klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz da insanların sosyal medyayı kullanırken kendilerini sürekli başkalarıyla karşılaştırmasının mükemmeliyetçilik duygusunu artırdığını belirterek, şöyle devam etti:

“Ayrıca sosyal medya platformları insanların kendilerini ifade etme ve kendi kimliklerini oluşturma aracı olarak da kullanılabilir. Mutlu anları paylaşmak insanların kendilerini iyi hissetmelerine ve olumlu bir imaj oluşturmalarına yardımcı olabilir. Bu paylaşımlar insanların kendilerini ve hayatlarını olumlu bir şekilde tanımlamalarına ve bunu başkalarına göstermelerine yardımcı olabilir.

Olumlu duyguları güçlendirmeye yardımcı olabilir

Bunun psikolojik açıdan pek çok nedeni olabilir. Öncelikle insanlar genellikle olumlu geri dönüşler ve memnuniyet almak isterler. Mutluluk pozları başkalarının hayranlığını ve olumlu yorumlarını çekebilir; Bir kişinin değerli olduğunu ve takdir edildiğini hissetmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle mutlu pozlar paylaşmak kişinin özgüvenini artırabilir ve sosyal bağların güçlenmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra kişinin kendini iyi hissetmesine ve olumlu duyguların güçlenmesine yardımcı olabilir. Olumlu anıları hatırlamak ve paylaşmak, kişinin ruh halini iyileştirebilir ve olumsuz duygularla baş etmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle kişinin mutluluğunu artırmaya ve psikolojik refahını desteklemeye yardımcı olabilir.”

Kendilerini daha başarılı, çekici ve mutlu insanlar olarak sunmaya çalışırlar

Deneyimli klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, insanların genellikle en iyi ve en mutlu anlarını sosyal medyada paylaşarak daha başarılı, çekici ve mutlu görünmeye çalıştıklarını, çünkü bunun insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırdıkları bir ortamda olumlu bir imaj oluşmasına yardımcı olduğunu açıklıyor. Benlik duygusunu geliştirmeye ve insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Son olarak insanlar sosyal medya platformlarında yaptıkları paylaşımlar aracılığıyla kendilerini ifade edebilmekte ve kişisel kimliklerini oluşturabilmektedirler. Bu fırsatı sağladığı için olumlu anıları paylaşmak, kişinin ilgi alanlarını, değerlerini ve yaşam tarzını başkalarına tanıtmak ve onlara olumlu ya da mutlu pozlar vermek onların kendilerini daha iyi anlamalarına ve başkalarının da onları daha iyi anlamalarına ve tanımalarına yardımcı olabilir. Şu şekilde derecelendirdi.

Gerçek mutluluk her zaman sosyal medyada yansıtıldığı kadar parlak ve mükemmel değildir

Uzman klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz da gerçek hayattaki mutluluk ile sosyal medyada gösterilen mutluluğun uyumlu olmayabileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Çünkü sosyal medya platformları öncelikle kullanıcıların en iyi ve en mutlu anlarını paylaşmalarına odaklanırken, gerçek hayat daha karmaşık ve çeşitli duygusal deneyimlere dayanıyor. Sosyal medyada paylaşılan mutluluk pozları çoğu zaman özenle seçilmiş ve düzenlenmiş anların bir yansımasıdır ve bu pozlar gerçek hayattaki her anın birebir temsili değildir. Tüm yaşamın bir bölümünü temsil eder. Kişiden kişiye değişmekle birlikte gerçek hayatta insanlar günlük yaşamda stres, sorunlar ve zorluklarla karşılaşabilir; Bu durum duygusal dalgalanmalar yaşamalarına neden olabilir.

Üstelik gerçek mutluluk her zaman sosyal medyada yansıtıldığı kadar parlak ve mükemmel değildir; Bunun yerine genellikle küçük anlarda ve sıradan yaşamda bulunur. Sosyal medyada gösterilen mutluluk çoğu zaman idealize edilmiş bir versiyon sunarken, gerçek hayattaki mutluluk bazen daha karmaşık, gerçekçi ve ilham verici olabiliyor. “Ayrıca sosyal medyada sunulan mutluluk pozları, insanların olumlu duygularını paylaşma ve başkalarıyla bağlantı kurma ihtiyacını karşılayabilir ve ayrıca sosyal medya kullanıcıları arasında olumlu bir atmosfer yaratabilir.”

İlişkilerde samimiyet ve derinlik eksikliğine yol açabilir.

Deneyimli klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz da mutluluk pozlarını paylaşmanın insanların özgüven ve özsaygıları üzerinde çeşitli etkileri olabileceğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öncelikle olumlu geri bildirimler ve beğeniler almak, insanların kendilerini değerli hissetmelerini ve çevreleri tarafından kabul görmelerini sağlayabilir, özgüvenlerini güçlendirebilir ve özgüvenlerini güçlendirebilir. Ancak sosyal medyada sürekli mutluluk ve başarı pozlarının paylaşılması bazı kişilerin kendilerini karşılaştırmalarına ve kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olabiliyor. Mükemmel gibi görünen hayatlar görmek aynı zamanda kişilerde kıskançlık, özgüven eksikliği, değersizlik duygusu yaşamanıza da neden olabilir; Benlik saygısını olumsuz etkileyebilir. Üstelik sürekli mutlu pozların paylaşılması, kişilerin gerçek duygularını bastırmasına ve sosyal medyada yapay bir imaj oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum bireylerin kendileri ve başkalarıyla olan ilişkilerinde samimiyet ve derinlik eksikliğine yol açabilmektedir.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir