TÜRK-İŞ, 2024 Eylül ayından itibaren 4 kişilik bir aile için açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Bu nedenle 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli gıda harcaması 19 bin 830 lira olarak “açlık sınırı” olarak belirlendi, Yaşam standardını belirleyen “yoksulluk sınırı” ise 64 bin 595 lira.
Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” sonuçları, çalışanların yaşam koşullarını ve temel ihtiyaç fiyatlarındaki değişikliklerin aile bütçesine etkilerini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre tek bir çalışanın “geçim maliyeti” aylık 25 bin 706 lira olarak hesaplanacaktı.
Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcamasındaki artış ise bir önceki aya göre yüzde 2,90 oranında kaydedildi. Gıda fiyatlarında son 12 ayda değişim oranı yüzde 48,72 olurken, yıllık ortalama artış ise yüzde 71,23 oldu.
KIRMIZI ET FİYATLARINDA DÜŞÜŞ
Eylül ayında süt, yoğurt ve süt ürünlerinin yer aldığı grupta fiyat değişikliği gözlenmedi. Ancak tavuk ürünleri dışında et fiyatları bu ay kısmen düştü. Dana etinin kilosu 26 lira, kuzu etinin kilosu ise 12 lira düştü.
Balık çeşitleri arasında palamut, hamsi, levrek ve çipuranın kilogram fiyatları 150 ile 450 lira arasında değişiyor. Patates ve soğan fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik tespit edilmedi. Meyve fiyatlarında ortalama 3 lira, sebze fiyatlarında ise ortalama 10 lira artış yaşandı.
Pirinç, bulgur, makarna ve irmik fiyatları sabit kalırken, bazı marketlerde un fiyatlarında ürün kaynaklı artışlar gözlendi. Genel olarak un fiyatlarında değişiklik olmadı.
Ayçiçeği yağının kilogram fiyatı 5 lira artarken, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatları ise sabit kaldı. Yeşil zeytinde kilogram başına 7 liralık artış yaşanırken, siyah zeytinin kilogram fiyatında ise 4 liralık düşüş yaşandı.
TÜRK-İŞ’in verileri, artan gıda fiyatlarının hane bütçelerine etkisini ortaya koyuyor ve vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını gösteriyor.