Bu durumdan en çok etkilenen grup ise çocuklardır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Hastalıkları Uzmanı Dr., sıcak iklim nedeniyle çok fazla sıvı içme isteğinin mikrop kapma riskini arttırması, yiyeceklerin çabuk bozulması ve beslenmeye dikkat edilmemesi gibi nedenlerin olduğunu söyledi. Hijyen kuralları sulu dışkılama bozukluklarını artırır. Ayşe Sokullu, “İshal; Bakteriler, parazitler ve genellikle virüsler neden olur. Virüsün neden olduğu ishal ateşe neden olmaz, yaklaşık bir gün sürer ve hastayı yatakta bırakmaz. “Bakteriler gıda zehirlenmesine neden oluyor ve ishale neden oluyor” dedi.İshale bağlı dehidrasyon çocukları yetişkinlerden daha fazla etkiler. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Hastalıkları Uzmanı Doktor, çocuklarda ishalin sıklıkla hastaneye yatışa yol açtığını, yetişkinlerde ise ishal nedeniyle hastaneye yatışların çok daha düşük oranda gerçekleştiğini anlattı. Ayşe Sokullu, “Bu durum sıvı kaybının çocukları daha çok etkilemesinden kaynaklanıyor. Çocuklarda yüzde 10'luk sıvı kaybı bile sıvı dengesini bozarak ciddi hastalıklara neden olabiliyor” dedi.Çocuğun yorgunluğu çok fazla ise vakit kaybetmeden hastaneye götürülmesi tavsiye edilir.İshal tedavisinde en önemli nokta kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. Dr., ebeveynlerin bu soruna karşı bilinçli olması gerektiğini vurguluyor. Ayşe Sokullu, “Sıvı dengesini korumak için zamanında önlem almak çok önemli. İshal tedavisinde ilk adım, kaybedilen sıvıların ağız yoluyla yerine konulmasıdır. Ne kadar az hastaneye yatış ve serum tedavisine ihtiyaç duyulursa o kadar iyidir. Kusma konusunda da bilgi sahibi olmak çok önemli; Beslenme hataları düzeltildiği sürece ilaçsız kusmanın önüne geçilebilir. Kusmayan çocuklarda tedavi daha kolaydır. Ancak sıvı kaybının %10'u aştığı durumlarda bu tür uygulamalarla vakit kaybetmeden damardan sıvı tedavisine başlamak gerekir. “Çocuğunuz halsizlikten dolayı hareket edemiyorsa ve ağızdan sıvı içemiyorsa derhal doktora başvurmalısınız” dedi.İshali önlemek için ipuçları
- Artık yiyecekleri yemeyin. Hijyen koşullarına güvenmediğiniz yerlerde yemek yemeyin.
- İshalin bulaşıcı olduğunu unutmayın, kişisel hijyeninize dikkat edin ve çocuklarınıza hijyen konusunda eğitim verin. Özellikle yüzme havuzu gibi ortak alanların kullanımının arttığı yaz döneminde kendinizi daha dikkatli koruyun.
- Süt ve süt ürünlerini tüketirken daha dikkatli olun. Üretim ve tüketim tarihlerini ve saklama koşullarını kontrol edin. Her şeyden önce erimiş ve yeniden donmuş gibi görünen dondurmalardan uzak durun.
- Çocuklarda ishal başlar başlamaz ağızdan sıvı takviyesine başlayın.
- Hafif ishal belirtileri yaşıyorsanız pirinç ve patates gibi yağ oranı düşük, fazla lif içermeyen ve bağırsağın çalışmasını yavaşlatan yiyecekleri tercih edin.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–