Emine Erdoğan, 21-25 Eylül tarihleri arasında ABD’nin New York kentinde düzenlenecek 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tartışmalarına katılmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik edecek.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Emine Erdoğan, ABD ziyareti sırasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan liderlerin eşleriyle bir araya gelecek, çok sayıda programa ev sahipliği yapacak, ikili görüşme ve görüşmelerde bulunacak.
Köklü geleneksel Türk çeyiz kültürünü dünyaya tanıtacak.
Türk giyim kültürü ve geleneksel el sanatlarını araştıran, arşivleyen ve aslına sadık kalarak yeni projelerle gelecek nesillere aktaran Olgunlaşma Enstitüleri’nde 2021 yılında değişim-dönüşüm sürecini başlatan Emine Erdoğan, doğuşuna vesile oldu. Bohça markasının.
Emine Erdoğan, kadim zanaat kültürünü korumak, araştırmak, geliştirmek, güçlendirmek ve kuşaktan kuşağa aktarmak amacıyla başlattığı dönüşümle, Olgunlaşma Enstitüleri’nin yenilenen yüzüyle, Olgunlaşma Enstitüleri’nin Türkiye’nin yumuşak diplomasisinde öncü olmasını sağladı. Toplumsal farkındalık yaratarak nesil yetiştirmek.
Geçmişten günümüze köklü Türk aile kültürünün önemli bir parçasını oluşturan çeyiz geleneğinin unutulmaması ve izlerinin gelecek nesillere miras olarak aktarılması yönündeki çalışmalara tüm kalbiyle destek veren Emine Erdoğan, etkinliğe ev sahipliği yapacak Olgunlaş Enstitüleri’nin New York Türk Evi’nde düzenlediği “Düğün Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Dullarına Yolculuk” programına ev sahipliği yapacak.
Afrika kıtasının lezzetleri Türk Evi’nde lider eşleriyle buluşacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Afrika’ya yaptığı resmi ziyaretlerde sosyal sorumluluk projelerine katılarak Afrika kıtası ve insanlarıyla derin bir duygusal bağ kuran Emine Erdoğan, bu gezilerin anılarını “Afrika Seyahatlerim” adlı kitabında ölümsüzleştirdi.
Kitabında, 2015 yılında Etiyopya’ya yaptığı ziyarette Afrikalı çaresiz kadınların el emeğinin 1 dolara alındığını ve Batı başkentlerindeki butiklerde çok yüksek fiyatlara satıldığını öğrendiğini anlatan Emine Erdoğan, “Bir Müslüman Olarak” kitabında şunları söyledi: Türk kadını ve annesi, bu sömürü zincirini kırmak için Türkiye’deki Afrikalı kadınların çalışmalarının ödüllendirilmesi ve el yapımı ürünlerin adil bir şekilde satılması için Ankara’da Afrika Kültür Evi’ni kurmaları gerekiyor.
Afrika kıtasıyla bağlarını hiçbir zaman koparmayan ve kıtanın yemek kültürünü tanıma çabalarını sürdüren Erdoğan, 2018’de düzenlenecek “Afrika’nın Lezzetleri: Kültür, Mutfak ve Dostluk Festivali” programında lider eşleriyle buluşacak. Türkevi.
Aynı program kapsamında, çeşitliliği ve kültürel zenginliğiyle insanoğlunun tanıdığı ilk kıta olarak dünyada benzersiz bir konuma sahip olan Afrika kıtasının yemek kültürünü anlatan “Afrika Yemek Kültürü” kitabının da yayınlanacağı öğrenildi. başlatılacak.
Gönüllü Elçiler Projesi ile koruyucu aile konusu gündeme getirilecek
Koruyucu aile hizmeti modelinin yaygınlaştırılması amacıyla Emine Erdoğan, Türkiye’de aile bakımından yoksun her çocuğa sevgi dolu bir yuva sağlanması amacıyla Gönüllü Elçiler Projesi’nin 2012 yılında hayata geçirilmesine izin verdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ve 12. yılına giren projeyle 10 bini aşkın çocuk koruyucu ailelerde şefkatle büyüdü.
Daha önce Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere birçok ülkenin ilgi ve takdirini toplayan “koruyucu aile” modeliyle ilgili işbirliklerinin öncüsü Emine Erdoğan’ın, “Bir Denizyıldızı Hikayesi: Küresel Davet” girişimine katılacağı öğrenildi. UNICEF Genel Merkezi’nde Gönüllü Elçilere Programı düzenlenecek.
Koruyucu aile hizmeti modelinin diğer ülke başkanlarının eşleri, bakanları ve Birleşmiş Milletler ile uluslararası sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yetkililerine de aktarılacağı ve koruyucu aile için küresel seferberlik çağrısı yapıldığı belirtildi. elde edilebilir.
Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Emine Erdoğan öncülüğünde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi, kurulduğu günden bu yana büyük beğeni toplamış ve kapsamını artırarak Birleşmiş Milletler düzeyinde destek almıştır. uluslararası tanınırlığa sahiptir.
14 Aralık 2022 tarihinde yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin baş konuşmacı ve 105 ülkenin ortak sunum yaptığı “sıfır atık” kararı oylamayla kabul edildi ve 30 Mart, “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak ilan edildi. . Emine Erdoğan, ilk kez 30 Mart 2023’te New York’ta BM Genel Kurul Salonu’nda kutlanan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” sonrasında kurulan “BM Sıfır Atık Üst Düzey Kişilikler Danışma Komitesi”nin başkanlığını üstlendi.
“Dünya ortak evimizdir” bakış açısıyla Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi ilk kez Emine Erdoğan ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında New York’ta 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında imzalandı.
Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi geçtiğimiz yıl küresel ölçekte imzaya açılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurul Toplantısı kapsamında New York’a yaptığı ziyarette Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru adlı programda bildirgenin ilk imzacısı olmuştu.
Dünya çapında ses getiren ve uluslararası ödüllere layık görülen projesiyle her zaman iklim değişikliğinin etkileri ve çevre kirliliğinin etkileriyle mücadele çağrısında bulunan Emine Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşeceği öğrenildi. Bu yılki BM Zirvesi kapsamındaki programlarında BM Sıfır Atık Üst Düzey Kişilikler Danışma Komitesi Başkanı olarak yer aldı.
Toplantı ve temasların ardından lider eşleri ve ülke üst düzey temsilcilerinin Emine Erdoğan öncülüğünde Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi’ni imzalaması bekleniyor.