İbre Avrupa ekonomisi için olumlu bir notta

Euro bölgesi ve Avrupa Birliği son on yılda hızla büyüdü ve bu büyümenin bu yıl ve sonrasında da devam etmesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin son 10 yılda hızla büyüdüğünü biliyor muydunuz?

Ve bu büyümenin bu yıl ve sonrasında da devam etmesi bekleniyor… Ancak GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) tahminlerinin doğruluğunu ortaya koymak için, bu iyileşmenin Avrupa Birliği’ndeki 28 ülkenin tamamının vatandaşlarını ilgilendirmesi gerekiyor.

Ekonomistler GSYH’yi bir arabanın hız göstergesine benzetiyorlar; Size hızınız hakkında bilgi verir ancak motorda bir arıza, bozulma veya olası bir kazaya işaret eden herhangi bir şeyi belirtmez.

Star Trek’teki Bay Spock’ın dediği gibi, “Yetersiz nitelikler her zaman tehlike içerir.” Bu nedenle ufukta görülmesi beklenen bazı göstergeleri bir araya getirdik.

Avrupa Komisyonu’nun son tahminleri çerçevesinden bakarsak, büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin gelişmesi tüketiciler ve işletmeler üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor.

Artan petrol ve gıda fiyatlarını da içeren manşet enflasyon artacak, çekirdek enflasyon ise düşük kalacak.

Ancak Avrupa’daki tüketici talebinin 2018’de de artmaya devam etmesi bekleniyor…

…tüm sektörlerde, sektörlerde ve ülkelerde sürekli büyümenin desteklenmesine yardımcı olmak.

Düşük maliyetli finansmana erişim aynı zamanda işletmelere de yardımcı olacak ve dolayısıyla yatırımların artmasına yardımcı olacaktır.

Bu, güçlü euroya rağmen şirketlerin dünya çapındaki tüketicilere daha fazla ihracat yapabileceği ve daha fazla istihdam yaratabileceği anlamına geliyor.

2018 yılında tüm AB ülkelerinin ekonomilerinin büyümesi bekleniyor.

Ancak riskler devam ediyor… Brexit’ten jeopolitik gerilimlere, mali kuralların sıkılaştırılmasına kadar… Hepsi gelecek yıla ertelendi.

Bu bir bakış açısı. Paris merkezli Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün genel sekreteri Angel Gurria’dan farklı bir görüşümüz olacak.

Maithreyi Seetharaman, euronews:

_Bay Gurria, sizden Avrupa’nın gelişimindeki zorlukları anlatan bir nesne getirmenizi istedik, siz iki tane getirdiniz. Bunları bize açıklayabilir misiniz lütfen?
_

**Angel Gurria, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri:
**

Avrupa’yı kolaylıkla hafife alabilirsiniz ama iskelenin altına bakmak lazım. 3 yıl boyunca Avrupa’ya gitmek için para biriktirip sonra Notre Dame kilisesine, Milano katedraline ya da Köln katedraline gittiğinizde hepsinin iskelelerle kaplı olduğunu fark ediyorsunuz. Ama 3 yıl sonra baktığınızda her şeyin bittiğini göreceksiniz. Bu, Avrupa’nın kendini yeniden keşfetmesinin, kendini planlamasının, güçlenmesinin ama her zaman kaskıyla ve malasıyla ilerlemesinin somut tezahürüdür!

Maithreyi:

Bunun geleceğini görmedik ama bu, Giovanni Magi’nin inşaat sektörünün İrlanda’daki ekonomik toparlanmayı nasıl desteklediğini incelemesiyle aynı zamana denk geldi. Sizce bu İrlanda’nın dönüşü mü, yoksa bazılarının dediği gibi İrlanda’nın küllerinden yeniden doğan ‘Kelt Anka Kuşu’ mu?

Bugün Dublin’de nereye baksanız vinçleri görürsünüz!

Mali kriz 2008’de İrlanda’yı vurduğunda manzara pek çekici değildi.

İnşaat neredeyse tamamlanma noktasına kadar önemli ölçüde yavaşladı.

Ancak Celtic Tiger 2013’te yavaş, istikrarlı ve istikrarlı bir geri dönüş yaptı.

**Frank Kelly, İnşaat Endüstrisi Federasyonu Başkan Yardımcısı:
**

İnşaat verimliliği en yüksek seviyeye ulaştığında, GSYİH’nın yaklaşık %25’ini, durgunluk sırasında ise %3’ünü elde ediyoruz. Şu anda %6-7 seviyesindeyiz, ancak ekonomistler %12-15 arasında olacağımızı tahmin ediyor, bu da sürdürülebilir bina verimliliğine ulaşmada hala bir boşluk olduğu anlamına geliyor.

Diğer göstergeler arasında hisselerdeki artış yer alıyor. Geçen yıl ihracat rekor kırdı; Hanehalkı harcamaları artıyor, işsizlik kriz öncesi seviyelere yaklaşıyor ve ücretler de artıyor. Peki sektör bunun büyüme için iyiye işaret olduğuna inanıyor mu?

Frank Kelly:

Özel sektör ile kamu ve altyapı sektörleri arasında denge kurmaya çalışma bilinci var. Altyapı her şeyin gerçekleşmesi için kesinlikle gereklidir.

Bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak ekonominin temellerine bağlı ve İrlandalıları benzersiz kılan bazı şeyler var.

Giovanni Maggi, euronews:

_İrlanda’da esas olarak vergisel nedenlerden dolayı yerleşen büyük çok uluslu şirketlerin faaliyetleri, İrlanda ekonomisinin büyüme verilerini çarpıtıyor. Bu şirketlerin ülke dışındaki sözleşmeli üretim miktarları hariç tutulsa bile yurt içi gerçek büyüme rakamı hâlâ Avrupa ortalamasının iki katı.
_

Ancak Brexit’ten yeni finansal kurallara kadar pek çok büyük zorluk bizi bekliyor!

İrlanda Cumhuriyeti Baş Ekonomisti Simon Barry:

Elbette tam olarak ne tür bir Brexit senaryosuyla karşılaşacağımız bilinmiyor; İrlanda açısından belirsizliğin ve riskin ana kaynağı bu. Daha sert bir Brexit’in daha ciddi ekonomik sonuçları olacaktır. Ancak Brexit’in orta ve uzun vadeli etkilerine rağmen İrlanda ekonomisi büyümeye devam edecek.

Ancak tüm bunlar elbette inşaatın kaçınılmaz küresel risklere karşı ne kadar güçlü olacağına bağlı.

Maithreyi:

Orta vadeye baktığımızda ücret artışının olmadığını görüyoruz; Enflasyonunuz düşük, bunu bir sorun olarak görüyor musunuz?

Angelo Guria:

Maaş Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Meksika’da bir sorun olmuştur. Peki neden? Çünkü her şeyden önce ek istihdam yaratma imkanı vermeyen, tam tersi yönde hareket eden bir teknoloji var. Temel olarak iş yapmak için bu talepleri karşılayabilecek istekli ve nitelikli çalışanların bulunduğu çekici bir ortam yaratmaya çalışıyorsunuz. Önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde işgücünün yüzde 10 ila 14’ünün yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını, diğer yüzde 30’unun ise günlük faaliyetlerinde aksamalarla karşılaşabileceğini hesapladık.

Maithreyi:

Ortaya çıkan ticaret savaşlarını Avrupa için bir risk olarak görüyor musunuz ve Avrupa’nın iç talebi karşılamada ne kadar bağımlı olduğunu düşünüyorsunuz?

**Angelo Gurria:
**

Bütün savaşlar kötüdür! Sorunu çözmek için diyaloğa giriyoruz… Aksi halde sert tepkiler gelecek! Eğer gerçek sorunu her zaman, her yıl, iki yılda bir çözmezseniz olumsuz tepkiler olacaktır. Avrupa şu aşamada bir ticaret savaşında değil! Umarım yapmaz! Ancak soru şu: Bir plan nasıl ilerler?

Maithreyi:

Avrupa, kilit üyelerinden biri ayrılırsa ne yapar? Sizce en büyük risk ne olabilir? Brexit mi, Amerika ile ilişkiler mi, yoksa başka bir şey mi?

Angelo Guria:

Amerika ile ilişkiler çok önemli çünkü ABD bizim çok ama çok önemli bir müşterimiz! Brexit bölücüdür. Büyük Britanya her zaman Avrupa’nın en önemli ticaret ortaklarından biri olacak ve tüm Avrupa için çok önemli bir ekonomik gerçeklik olmaya devam edecek.

Ekonomik toparlanma mücadelesinde 10 yıl kaybedildi ve kalıntılarını hala görebiliyorsunuz. Hükümetler ile bireyler arasındaki eşitsizlikler artıyor ve kurumlarına olan güven düzeyinde ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Maithreyi:

Bay Gurria, görüşleriniz ve programımıza katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Bir sonraki toplantımızda görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir