Yeni nesilleri iş dünyasına hazırlamanın başarılı yolu: Mesleki eğitimler
Avrupa’da, mesleki eğitim genç neslin iş dünyasına hazırlanmasında önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ancak iyi bir mesleki eğitim için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor. Mesleki Eğitim ve Öğretim programlarına katılan öğrencilerin yaklaşık %65’i, işverenlerin talep ettiği teknik ve sosyal becerilerle mezun oldukları için mezuniyetlerinden hemen sonra iş bulabiliyorlar. Ancak, Avrupa’da genç işsizlik oranı yüksek olduğu için, bu öğrencilerin istihdam edilebilirliklerinin gelecekteki 5, 10, 20 yılda da sürdürülebilir olması önem taşıyor.
Avrupa Birliği’nin mesleki eğitim sistemi, öğrencilerin hem okuyup hem de çalıştığı bir yapıda işliyor. Bu özel eğitim programlarının iş bulmada etkili olabilmesi için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor.
Bunlar:
1. Öğrencilerin bir iş sözleşmesi olması gerekir.
2. İş deneyimi öğrencilere önemli kazanımlar sağlamalıdır.
3. İşyeri eğitmenleri öğrencilere destek olmalıdır.
4. Eğitim süresinin en az %50’si bir işyerinde geçirilmelidir.
5. Öğrencilere yaptıkları iş için ödeme yapılmalıdır.
6. Öğrenciler, sosyal hizmetlerden yararlanabilmelidir.
7. Öğrenciler güvenli bir çalışma ortamında çalışmalıdır.
Avrupa Birliği üye devletleri, mesleki eğitim programlarının başarısı için karşılamaları gereken 7 kriteri belirlemiş durumda.
Bunlar:
1. Tarafların şeffaflığı kanunla güvence altına alınmalıdır.
2. Bu özel eğitim programlarının nasıl uygulanacağına dair düzenlemeler olmalıdır.
3. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin öğrenci işçi çalıştırması teşvik edilmelidir.
4. Eğitim hem ulusal hem de Avrupa Birliği tarafından tanınmalıdır.
5. Öğrencilere kariyer rehberliği sunulmalıdır.
6. Öğrenciler, Avrupa çapındaki bu tür eğitim kursları hakkında bilgilendirilmelidir.
7. Öğrencilerin geleceğin iş dünyasına hazırlandığından emin olunmalıdır.
Danimarka, bu kriterlerin üçte ikisini karşılayan 8 Avrupa ülkesinden biri olarak öne çıkıyor. Eğitimciler, mesleki eğitimin öğrencileri iyi bir şekilde geliştirdiği konusunda görüş birliği içindeler.
Euronews muhabiri Maithreyi Seetharaman, Danimarka’nın başarısını anlamak için Mesleki Eğitim Konfederasyonu başkanı Lone Folmer Berthelsen ve eğitim politikası danışmanı Claus Eskesen ile Kopenhag’da bir araya geldi. Konuşmalarda, işverenlerin ve hükümetlerin iş dünyasında çalışabilmek için gerekli becerileri yeni işlere yönelik olarak genç nesle aşılamaları gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca, öğrencilerin iş hayatına hazırlanırken güvenli bir ortamda eğitim almaları ve işverenlerle eğitim kurumları arasındaki diyaloglara öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı.
Sonuç olarak, Avrupa’daki mesleki eğitim programları, geleceğin iş dünyasına hazırlık için önemli bir fırsat sunarken, belirli kriterlerin karşılanması ve işverenler ile eğitim kurumları arasındaki güvenin sağlanması gerekiyor. Danimarka, bu alanda başarılı bir ülke olarak öne çıkarken, diğer Avrupa ülkelerinin de mesleki eğitim konusunda öğrencilerine faydalı ve işverenlerin ihtiyaçlarını dikkate alan programlar geliştirmeleri önem arz ediyor.