Bilim insanları keşfetti! Mars ve Jüpiter arasında bulunan cüce gezegen Ceres’te yaşanabilirlik olasılığı

Invers.com’un haberine göre bilim insanları, yaptıkları araştırmada yaşam için gerekli olan bazı organik maddelerin cüce gezegen Ceres’teki bir okyanusta oluşmuş olabileceğini buldu.

Asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan cüce gezegen Ceres, tuz ve hidrokarbon içeren buzlu yüzeyin altında tuzlu su okyanuslarına sahiptir.

Ceres’in büyük göktaşı kraterlerinden biri olan “Ernutet” çevresinde alifatik adı verilen organik kimyasalların yayıldığı yüzlerce kilometre karelik alan keşfedildi.

Araştırma, kraterdeki alifatik bileşenlerin, uzaydaki radyoaktif bombardımanın etkisiyle çok hızlı bir şekilde yok olmaları nedeniyle nispeten yakın zamanda yüzeye çıkmış olabileceğini ortaya çıkardı.

ORGANİK KİMYASALLAR ÜZERİNDE DENEYLER YAPILDI

Araştırma, Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nün gezegen bilimcisi Prof. tarafından yürütüldü. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki bir ekibe liderlik etti.

Amerikan Uzay Ajansı’nın (NASA) 2012 yılındaki “Şafak Misyonu”nda elde edilen bilgiler doğrultusunda ekip, laboratuvarda Ceres’te bulunanlara benzer kimyasallardan oluşan bir karışım üretti.

“Ernutet Krateri” çevresinde bulunan alifatik organikleri içeren karışım, organik molekülleri parçalayan “uzay aşınmasını” taklit etmek için güçlü ultraviyole radyasyon ve hızlı hareket eden iyonlar (elektrik yüklü atomlar) ile bombalandı.

Bu nedenle söz konusu organik maddelerin çözünme anından itibaren Ceres yüzeyinde ne kadar süre kaldığını tespit etmeye çalıştık.

SON 10 MİLYON YILDA ORGANİK BİLEŞENLER OLUŞMUŞTUR

Deney, alifatik bileşiklerin, bir miktar koruma sağlayan kil benzeri maddelerle karıştırıldığında bile radyasyona karşı dirençli olmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmalar, Ernutet krateri çevresindeki bu tür hidrokarbonların bölgeye yaklaşık 10 milyon yıl içinde ulaşmış olabileceğini gösterdi.

Simülasyonların çoğu, organik moleküllerin kuyruklu yıldızlar veya daha küçük asteroitler tarafından taşınmadığını, muhtemelen Ceres’in derinliklerinde oluştuğunu öne sürdüğünden, Ceres’in jeolojisinin organikleri oldukça yakın zamanda oluşturduğu sonucuna varıldı.

“GELİŞMİŞ OLABİLİR”

De Sanctis ve ekibi araştırmada şunları söyledi: “Ernutet kraterinde bulunan organik bileşikler, Ceres okyanusunun derinliklerinde, en az birkaç yüz milyon yıl süren bir yaşam boyunca evrimleşmiş olabilir.”

Krater yüzeyindeki organik bileşiklerin, Ernutet kraterindeki çatlaklardan sızarak ya da küçük meteor çarpması, heyelan gibi etkenlerle yüzeye çıkmış olabileceğine dikkat çekildi.

“HAYATA BARINDIRICI” VEYA “YAŞANABİLİR” BİR ALAN OLABİLİR.

Ekip, Ceres’in ve özellikle de Ernutet kraterinin çevresindeki bölgenin olası “yaşanabilir” veya “yaşamı destekleyen” ortamlar arayışına adaylardan biri olduğunun altını çizdi. Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı. (AA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir